Mi okozza az autizmust?

Az autizmussal kapcsolatban rengeteg tévhit él a köztudatban, sokan csak a különleges adottságaiknak köszönhetően híressé vált „autista zsenikről” hallottak, holott az autizmussal élők nagy részének nincsenek ilyen természetfelettinek tűnő képességei, és a kommunikációs nehézségek meghatározó szerepet játszanak életük alakulásában.

Hasonló tartalmaink:

Még kevesebbet tudunk arról, mi állhat az autizmus kialakulása mögött. Genetika? Környezeti tényezők? A magzati élet viszontagságai? Sperlágh Beáta, aki kutatásaiban egyebek mellett az autizmus idegrendszeri alapjaival foglalkozik, beszámol a témában született legfrissebb tudományos eredményekről, melyek felvetik az anya és magzata kapcsolatának kritikus szerepét a betegség kialakulásában.

Az utóbbi évtizedekben meredeken emelkedett az autizmussal diagnosztizáltak száma, amit teljes egészében sem a nagyobb odafigyelés, sem a növekvő diagnosztikus pontosság nem magyaráz. Az autizmus iránti fokozódó társadalmi és tudományos érdeklődést szem előtt tartva az MTA a Magyar Tudomány Ünnepén kiemelt előadást szentelt a területnek: Sperlágh Beátával, a Magyar Tudományos Akadémia Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetének igazgatóhelyettesével beszélgetünk.

Címkék