Horvát és szerb hagyományokat elevenítenek fel a batyus bálon

Az Érdi Horvát Önkormányzat idén tizenötödik alkalommal rendezte meg a hagyományőrző rác bált a Finta Rendezvényteremben. A szokásoknak megfelelően kulturális programokkal, táncelőadásokkal valamint kórus produkciókkal kezdődött a bál, amit hajnalig tartó mulatozás követett.

Hasonló tartalmaink:

Az érdi rác bálok minden évben elsősorban a hagyományőrzésre és népviseletük bemutatására helyezik a hangsúlyt. Nemzetiségi tánccsoportok és énekkarok léptek fel a hétvégi mulatságon. A bálon húzott talpalávaló is a hagyományos délszláv zene volt.

Weszelovits Istvánné, az Érdi Horvát Önkormányzat elnöke elmondta, hogy a bálra elsősorban rác, horvát leszármazottakat várnak, de mindig vannak olyanok is, akiket a jó hangulaton túl a más kultúra és szokások iránti kíváncsiság hajt.

De a rác hagyományokat nem csak a bálon vagy kulturális eseményeken elevenítik fel, hanem sok család a mindennapjaiban is őrzi a hagyományokat. A nemzetiségi önkormányzat, a horvát és a szerb hagyományok szerint rendezi meg minden évben a batyus bált, amelyre nem kifejezetten nemzetiségi ételekkel készülnek a vendégek, de gyakran kerülnek az asztalra hagyományos sütemények is.

Fotók: Boros Sándor

Címkék