Ficánkoló, disznóvágás, bál, civil nap – hétvégi programajánló

Érden, Sóskúton, Törökbálinton, Budaörsön és persze Budapesten is rengeteg érdekes, változatos programmal várják a kicsiket és nagyokat a hétvégén. Lesznek koncertek, kézműves és drámafoglalkozások, mesefilmek, bál és disznóvágás. Mutatjuk a részleteket!

Hasonló tartalmaink:

Aki szombaton korán kel, Budaörsön disznóvágást lel: január 27-én reggel 7-kor kezdődik a sváb hagyományos disznóvágás a budaörsi Heimatmuseum  kertjében (Budaörs, Budapesti út 45.).

Délelőtt 10-től délig a budaörsi Gr. Bercsényi Zsuzsanna Város Könyvtár Gyermekkönyvtárában (Budaörs, Károly király utca 20.) várják a gyerekeket farsangi kézműves foglalkozással.

Törökbálinton, a Munkácsy Mihály Művelődési Központban “Ficánkoló családi délelőtt” címmel várják az érdeklődőket szombaton 10-től délig. Lesz itt Jambóza Bábcirkusz – a Bábakalács Bábszínház előadásában, kézműves foglalkozás Szinkulics Ágival és diafilm vetítés Tóth Krisztával. (Belépőjegy: 700 Ft, családi jegyek: 1 felnőtt + 2 gyerek: 1.500 Ft/  2 felnőtt + 2 gyerek: 2.000 Ft)

Budapesten, a Puskin moziban a Puskin kuckó várja a kicsiket és nagyokat 2018 év elejétől egészen májusig, hogy “megismertessék a legifjabb korosztállyal egy filmszínház milliőjét és a mozi varázsát”. A szervezők minden héten koncertekkel, bábelőadásokkal és persze mesefilm-vetítésekkel készülnek. Ezen a héten szombaton 10-től Bálint Ágnes legendás sorozatával, a Mazsola és Tádéval várják a kicsiket. További programok, illetve a kuckó rajzpályázatának leírása elérhető a honlapjukon.

Sóskúton január 27-én, szombaton 15 órától negyedik alkalommal rendezi meg a Sóskúti Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat a Trubelka fesztivált az Andreetti Károly Általános és Művészeti Iskola tornatermében. A fellépők listáját és a programot itt  találja.

Érden szombat este 19 órától rác bál lesz a Finta Rendezvényházban. Jegyek elővételben és korlátozott számban a helyszínen vásárolhatók. További információ itt.

A Művészetek Palotája minden vasárnap ingyenes műsorral és foglalkozásokkal várja a Cifra Palota keretében – ahogy írják,- azokat a családokat, akik aktívan, kreatívan, tartalmas programokkal szeretnék eltölteni az időt. Ezen a héten “Tánc-Mulatság” címszó alá csoportosulnak a programok, amelyek mind ingyenesen látogathatók (a garázsban történő parkolás viszont fizetős). Most vasárnap 10:15-től Kerekítő-Tippentő foglalkozás lesz itt Benedek Krisztina vezetésével és Pertis Szabolcs népzenész közreműködésével, 11.00-kor kezdődik a Búgócsiga Zenede játékos koncertje “Csárdást jár a habverő…” címmel, 12.00-kor veszi kezdetét Bognár Anna színművésznő drámafoglalkozása a Hamupipőkéről. Mindeközben pedig az aulában kreatív kézműveskedéssel és zenei foglalkozásokkal várják a nagyobbakat. Lesz többek között maszk-, ékszer-, festő és díszletkészítő műhely, “Bál az Operában”, “Pampuska kotta” és “Mint a szellő, járd a táncot…” Részletek a honlapon.

A Symbolban koncertezik január 28-án 11-től az Apacuka zenekar a Minimax családi vasárnap keretében, ahol a koncert után büféebéddel és 12-15 óráig gyerekprogramokkal, játszó színpaddal, kézműves foglalkozással, pizza sütéssel, cupcake készítéssel, lufihajtogatóval és a Minimax gyerekcsatorna két sztárjával Macikutyával és Picicicával várják a családokat sajnos viszonylag borsos áron: részletek itt.

Civilek napja lesz január 28-án, vasárnap 16-20 óra között Diósdon, az Eötvös József Német Nemzetiségi Általános Iskola tornatermében. Ahogy a szervezők írják, a rendezvény célja, hogy bemutatkozhassanak a Diósdon működő civil szervezetek, és hogy a diósdiak is megismerhessék azokat a szervezeteket, ahol a szabadidejüket tölthetik. Részletek itt.

Újévi koncertet ad többek között Johann Strauss műveiből válogatva a fúvósokkal és ütősökkel kibővített Érdi Kamarazenekar vasárnap 17 órától a Szepes Gyula Művelődési Házban. Részletek itt.

Január 27 és március 3. között látható a 2009-ben elhunyt Cseh Tamás grafikáiból összeállított kiállítás a Gross Arnold Galériában. A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar zeneszerző, énekes, színész, előadóművész, és rajztanár idén január 22-én lenne 75 éves. Cseh Tamás előadóművészi, énekesi munkássága mellett kevésbé volt ismert képzőművészi tehetsége, pedig miután elvégezte a hatvanas években a mai Eszterházy Károly Egyetem rajzszakát, rajztanárként dolgozott tíz éven át. Aztán a zene iránti elköteleződése a hatvanas évektől az előadóművészet felé terelte, ugyanakkor ez az időszak a kezdődő zenei pálya, a bakonyi indiántábor és a tanári munka mellett grafikusi és festő munkái miatt is izgalmas. Épp ezért Szilágyi Gábor művészettörténész, és Gross András, a Gross Arnold Galéria vezetője a család és a Cseh Tamás Archívum jóvoltából ebből az időszakból válogattak össze egy színes grafikai anyagot.

A hétvégén még nem, csak február közepétől játsszák a Madách színpadán Woody Allen filmje, a Hatalmas Aphrodité színpadi változatát Valló Péter rendezésében, amire most még nem késő jegyet váltani. A darab főbb szerepeit Szente Vajk, Sipos Vera, Tóth Angelika, Szerednyey Béla, Molnár Gyöngyi, Balogh Anna, Sáfár Mónika és Hajdu István játssza. Szirtes Tamás, a színház igazgatója szerint a rendező rendkívül felkészült Woody Allen művészetéből, és az általa megteremtett keleti parti értelmiségi világlátásáról, intellektuális szorongásáról sem tud nála többet senki. A film és az előadás különlegessége, hogy a jelenetek közti összekötő szövegeket az ókori görög drámák mintájára maszkot viselő kórus mondja el, megtestesítve az antik isteneket. Valló Péter rendező szerint a Hatalmas Aphrodité időtálló és szórakoztató történet, amely olyan kérdéseket vet fel, minthogy mindent a görög mitológiából is jól ismert végzet irányít-e.  A darab története szerint Lenny, a New York-i sportújságíró és felesége, Amanda örökbe fogadnak egy pár napos csecsemőt. A kisfiú, Max az első pillanattól fogva lenyűgözi a szüleit: szép, édes, aranyos és ahogy nő, egyre feltűnőbbé válik elképesztő intelligenciája. Az izgága és kíváncsi Lennyt nem hagyja nyugodni a kérdés, hogy egy ilyen különleges gyereknek vajon milyenek lehetnek az igazi szülei – olvasható az előadás ismertetőjében.

(kiemelt kép: Ficánkoló családi délelőtt – Munkácsy Mihály Művelődési Ház)


Címkék