A felvételi megvolt, a hivatalos értesítések áprilisban érkeznek

Már túl vannak a felvételi vizsgán azok a diákok, akik középiskolába jelentkeztek. Csaknem hatvannyolcezer-kétszáz fiatal izgulhat a héten azon, hogy hány pontot ért el a magyar és a matek központi felvételi vizsgán.

Hasonló tartalmaink:

A szombat délelőtti vizsga során egy magyar- és egy matektesztet kellett kitölteniük a diákoknak. A feladatlapok javítási és értékelési útmutatója is elérhetővé vált délutánra, így aki emlékezett a megoldásaira, még aznap leellenőrizhette, és már tudhatja, körülbelül hány pontot ért el. A legtöbb felvételi helyszínen már a jövő hét elején meg lehet nézni a dolgozatokat, így már a jelentkezés időpontjában pontosan tudhatjuk, hogy a tanulmányi eredmények által hozott pontok és a felvételin elért eredmények összesen mennyit tesznek ki. Azt azonban, hogy ez megütötte-e a kiszemelt iskola mércéjét, csak április utolsó hetében, legkésőbb április 26-ig tudhatjuk meg. Annyi biztos, hogy a sikeres felvételihez általában hetven-nyolcvan százalékos eredményt kell elérni, ami egyes szakértők szerint óriási stresszt okoz a fiataloknak.

Az sem elhanyagolható tény, hogy sikeres felvételit leginkább azok tudnak írni, akik az iskolai tanulmányok mellett külön is készülnek a megmérettetésre. A tapasztalat azt mutatja, hogy a felvételi olyan feladatokat is tartalmaz, melyekre külön kell készülniük a diákoknak, erre viszont nincs minden iskolában lehetőség. Vagyis előnybe kerülhetnek azok a diákok, akiknek szülei meg tudják fizetni a magántanárokat.

Az idén országszerte 402 intézmény 514 helyszínen szervezett vizsgát. A négy évfolyamos középiskolák írásbelijén több mint ötvennégyezren, a hat évfolyamos gimnáziumi írásbelin csaknem nyolcezren, a nyolc évfolyamoson mintegy hatezren vettek részt. Aki valamilyen ok miatt lemaradt a január 21-i felvételiről, az szombaton, azaz január 26-án pótolhatott.

Fontos dátumok a felvételizőknek:

Január 26.
Azok a diákok, akik a központi írásbeli vizsgára alapos ok miatt nem tudtak elmenni, és ezt igazolni is tudják, ezen a napon 14 órától pótló írásbeli vizsgát tehetnek.
Február 9.
Eddig a napig az összes felvételiző megtudja, hány pontot szerzett a központi írásbeli vizsgán. Az Arany János Tehetséggondozó Programhoz csatlakozó intézmények is értesítik a diákokat, a szülőket és az általános iskolákat a pályázati eredményekről.
Február 15.
A középiskolai felvételi jelentkezési határideje − a diákoknak ki kell választaniuk az intézményeket és a tanulmányi területeket, és ezeket sorrendbe is kell állítaniuk. A tanulói jelentkezési lapokat az általános iskolák küldik el a középfokú iskoláknak és az Oktatási Hivatalnak, a hat- vagy nyolcosztályos gimnáziumokba jelentkezők szülei azonban közvetlenül is elküldhetik a jelentkezési lapot a kiválasztott intézményeknek és az Oktatási Hivatalnak.
Február 15.
Jelentkezés a Belügyminisztérium által fenntartott rendészeti szakgimnáziumokba.
Február 20-tól március 9-ig
A középiskolák ebben az időszakban szervezhetik meg a szóbeli felvételit.
Március 10.
Az intézmények eddig a napig hozzák nyilvánosságra a jelentkezők ideiglenes felvételi jegyzékét, amely a diákok összesített eredményét és a középfokú iskola által készített rangsorban elfoglalt helyüket tartalmazza.
Március 16-17.
A diákok és a szülők ezen a két napon módosíthatják a tanulói adatlapokat az általános iskolákban. Ehhez módosító tanulói adatlapot kell kitölteni: új középfokú iskolát ilyenkor már nem írhatnak be, a sorrendet azonban megváltoztathatják. Új tanulmányi területet is meg lehet jelölni ilyenkor, de csak olyan intézményét, amely az eredeti jelentkezési lapon is szerepelt, és amellyel a szülő vagy az általános iskola már egyeztetett.
Április 26.
A középfokú iskolák eddig a határidőig küldik el a felvételről vagy az elutasításról szóló értesítést a diákoknak és az általános iskoláknak.
Május 8-19.
Azokban az intézményekben rendkívüli felvételi eljárást kell meghirdetni, amelyek a férőhelyek kevesebb mint kilencven százalékát töltötték fel. Az ekkor benyújtott felvételi kérelmekről az intézményvezetők döntenek. Az igazgatók egészen az új tanév kezdetéig indíthatnak rendkívüli felvételi eljárást.

Címkék