Kazinczy „Szép Magyar Beszéd” verseny
Kazinczy „Szép Magyar Beszéd” verseny

A Csuka Zoltán Városi Könyvtár Gyermekkönyvtára ebben az évben is meghirdeti tavaszi kulturális versenyeit – a hagyományoknak megfelelően, regionális jelleggel, így várják a szomszédos települések diákjait is (Diósd, Pusztazámor, Sóskút, Százhalombatta, Tárnok, Törökbálint). A Kazinczy versenyre az iskolai selejtezők legjobbjait nevezhetik az egyes intézmények.

Hasonló tartalmaink:

A feladat: egy magukkal hozott, szabadon választott 20-25 soros prózai szöveget kell a diákoknak felolvasniuk. A szöveg csak olyan XX., XXI. századi, közlő-prózai stílusban, irodalmi vagy igényes köznyelven megírt mű részlete lehet, amely nem tartalmaz párbeszédet, sem régies, tájnyelvi (nyelvjárási) kifejezéseket, sem pedig kevésbé ismert idegen szavakat. A szöveg témája lehet szaktárgyi, publicisztikai érdekű is, műfaját tekintve pedig fejtegetés, leírás, életkép, jegyzet, kommentár stb. Ilyen jellegű részletet szépirodalmi műből is ki lehet választani. Javasoljuk, hogy a szabadon választott szöveg ne legyen jelentéktelen tartalmú, lapos megformálású, ám ennek ellenkezője sem: érzelmi telítettségű, túlszínezésre csábító szemelvény felolvasása sem ajánlatos. A Kazinczy verseny regionális döntőjén majd egy itt megadott (központilag megküldött) szöveget is fel kell olvasniuk a résztvevőknek. Ezen a versenyen a szereplők a kötelező szöveget csak a felolvasás előtt vehetik kézbe, előtte néhány perccel átolvashatják azt.

A verseny győztese a 7-8. osztályos diákok közül kerül majd ki és juthat tovább az országos találkozóra. Kazinczy jelvény tulajdonosa indulhat a versenyen, de nem juthat tovább!

A verseny időpontja: 2017. február 1. (szerda) 5-6. évfolyam: 13 óra 7-8. évfolyam: 15 óra Minden iskolából 2-2 fő részvételére számítunk! Kérjük, hogy a jelentkezési lapokat a könyvtár bármelyik elérhetőségére szíveskedjenek visszaküldeni.

A nevezés határideje: 2017. január 18.

A verseny helyszíne: Csuka Zoltán Városi Könyvtár Gyermekkönyvtára 2030 Érd, Hivatalnok u. 14.

Bővebb felvilágosítás kérhető: Tel.: 23/365-470//2-es mellék, Fax: 8-as mellék E-mail: gyk@csukalib.hu

Fotó: freeimages.com

Címkék