Trubelka fesztivált tartottak Sóskúton

A sóskúti szlovák közösség már harmadik alkalommal rendezte meg a Trubelka fesztivált, melynek egyik eleme a minden évben sorra kerülő trubelka készítő verseny.

Hasonló tartalmaink:

A szlovák származású Bábi néni valamikor a múlt század közepén sütötte meg az első trubelkát, amiről később kiderült, hogy egy több szempontból is egyedülálló süteményt alkotott. A recept aztán körbejárt a faluban és hamarosan Sóskút egyik jellegzetes édességévé vált. Ez volt a kiindulópontja a három évvel ezelőtt útjára indított Trubelka fesztiválnak, amelyet ez alkalommal is a helyi szlovák önkormányzat szervezett.

A trubelka a magyarországi szlovák világ gasztronómiai különlegessége, a farsangi időszak édessége, a disznóvágások méltó desszertje. Az idén a zsűri tagjai között foglalt helyet dr. Aradszki András (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő és államtitkár, de a résztvevők is megkóstolhatták és értékelhették a benevezett édességeket. A rendezvényen dr. Aradszki András elmondta: „a közösséget megtartó és erősítő alkalmakra mindig szükség van”.

A település szlovák közösségének, a szélesebb körben ismert Kapusztnyik fesztiválnak köszönhetően egyre többen érdeklődnek és vesznek részt ezen az eseményen is.

Az Országos Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat vezetője első alkalommal látogatott el az eseményre. Hollerné Racskó Erzsébet, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke elmondta, hogy  a magyarországi szlovákság alapvetően heterogén közösség, de a tradíciók mindenki számára ugyanolyan fontosak. A szlovák közösség ezeken az alkalmakon összegyűlik, ünnepként kezelik ezeket az eseményeket, ami azért fontos, mert van mindig mire várni és készülni – tette hozzá.

Címkék