Érden is rossz volt a levegő

Riasztási fokozatot meghaladó légszennyezettségi adatokat mértek január végén, Érden is. Az érdi járási hivatalhoz tartozó Környezetvédelmi Mérőközpont mobilmérője, január 1-je és 25-e között 12 napon egészségügyi küszöbérték fölötti szállópor-koncentrációt regisztrált az Aradi utcai mérőponton.

Hasonló tartalmaink:

Ebből 3 napon meghaladta a mért adat a tájékoztatási fokozatot, 5 napon pedig a riasztási küszöbértéket is. Ezek között van újév napja, amihez a szilveszteri tűzijátékozás is hozzájárult – mondta az Érd FM-nek Lendvai Ákos, a Mérőközpont vizsgáló mérnöke. Huszadikától viszont több napon át nagyon rossz volt a levegő Érden.

Ahhoz, hogy szmogriadót lehessen elrendelni, több és állandó mérőállomásra lenne szükség, hogy legyen mihez viszonyítani, mert tartósan, nagy területen kell mérni, nem csak egy ponton – magyarázta Lendvai Ákos, a mérőközpont vizsgáló mérnöke.

A városvezetés szeretné elérni, hogy az országos légszennyezettség-mérő hálózat állandó mérési állomást hozzon létre Érden. Ehhez 3 készüléket kellene telepíteni, aminek darabja 50-60 millió forintba kerül, ezek üzemeltetési összköltsége pedig éves szinten 12 millió forint lenne – mondta tájékoztatóján a polgármester.

Az önkormányzat a Levegő Munkacsoporttal kötött szerződést a rendszeres mérésre, amely mobil mérőeszközökkel mér. Emellett egy rendeleten is dolgoznak ebben a témában – tette hozzá T. Mészáros András, aki szerint szemléletváltásra is szükség lenne.

Címkék