Szép magyar beszéd verseny

Érden már hosszú évek óta a Csuka Zoltán Városi Könyvtár Gyermekkönyvtára ad otthont a Szép Magyar Beszéd verseny általános iskolai területi fordulójának.

Hasonló tartalmaink:

A diákoknak kétszer kell a zsűri elé állniuk. A megmérettetés a nehezebb feladattal, egy számukra ismeretlen szöveg felolvasásával indul. Ezután következik a könnyebbik része: a jól begyakorolt, szabadon választott próza. A lényeg, hogy mindkét esetben szép kiejtéssel, jól hangsúlyozva olvassák fel a szöveget.

A három tagú zsűri – amelynek elnöke Dózsa Lajos, a Kós Károly Szakképző Iskola igazgatója, tagjai Örményi Eszter és Szabó Andrea könyvtárosok voltak – két korcsoportban hallgatta meg és értékelte a versenyzőket. Az 5-6. osztályosok kötelező szövege a Szent László pénze című monda volt, míg a 7-8. osztályos tanulóknak Dóra Zoltán: Csúnyán beszél a gyerek című írásának felolvasását kapták feladatul.

A választható próza pedig roppant színes képet mutatott: Fekete István, Vass Albert, Márai Sándor írásaiból éppúgy hallhattunk részletet, mint a mai ifjúsági irodalom képviselőinek műveiből. Dózsa Lajos hangsúlyozta: a Szép Magyar Beszéd versenyen nem színészi produkciót, hanem az értelmes, érthető, megfelelően tagolt szövegolvasást és a bátor bemutatkozást várják el a diákoktól. Hozzátette: bár a zsűrinek feladata a rangsorolás, de senkinek ne szegje kedvét, ha most nem sikerült dobogós helyezést elérni, hiszen már az is figyelemre méltó eredmény, hogy iskolájukat képviselhették a területi versenyen – mondta a zsűri elnöke. Az 5-6. évfolyam tanulói számára itt véget ért a verseny, míg a 7-8. osztályosok korcsoportjában az első helyezést elért diák az országos döntőben képviseli majd térségünket.

Kovács-Vivien1

Idén Kovács Vivien, a Bolyai Iskola hetedikese képviselheti a térségünk diákjait a Kazinczy-versenyen.

Eredmény:

5-6. évfolyam: 1. Fernengel Réka (Törökbálint) 2. Bass Borbála Janka (Sóskút) 3. Svingor Mihály (Érd, VMG) Különdíj: Bodnár Fiorella és Lehoczky Tamara (Tötökbálint).

7-8. évfolyam: 1. Kovács Vivien (Érd, Bolyai). 2. Pethő Márton (Érd, Kőrösi) 3. Valernovics Ágnes (Törökbálint). Különdíj: Harkai Balázs (Érd, VMG) és Szalma Borka (Érd, Kőrösi).

Érdi Újság

Bálint Edit

Címkék