Időtörés zárkacsendben

Habos László immár hatodik könyvének, köztük negyedik verseskötetének bemutatóját tartották az irodalomkedvelők a múlt pénteken a Szepes Gyula Művelődési Központban. Az Időtörés című könyvet Wegenast Róbert korábbi alkotásai díszítik, borítóját pedig ehhez a kiadványhoz tervezte az érdi festőművész.

Hasonló tartalmaink:

A csaknem száz verset tartalmazó kötetében három téma köré csoportosította költeményeit a szerző. Az első ciklus címe Szeretet ölelésben, amely az Istent megszólító költeményeit tartalmazza. A második részben, a Zárkacsendben a családdal, apai és családfői szerepével kapcsolatos gondolatait, érzéseit önti sorokba. Az utolsó fejezet pedig a Zárójelben címet viseli, itt az alkalmi versek kaptak helyet. Az Időtörés című könyvbemutatón Habos László beszélgetőtársa Somfai István, a Poly-Art elnöke volt. Mint kiderült, a költő hat évvel ezelőtt bukkant fel az érdi Irodalomkedvelők klubjában. Tele volt ötlettel, elszántsággal és tenni akarással. Hasznos javaslatainak és önzetlen, fáradhatatlan munkálkodásának köszönhetően érezhetően felélénkült a klub tevékenysége. A tagok írásait a negyedévenként megjelenő IRKA című folyóiratban közlik, de a szerzők termékenységétől függően sorra jelennek meg zsebkönyvek, antológiák, verses- és novelláskötetek is.

Hat év után Habos László immár két novellás- és négy önálló verseskötettel büszkélkedhet. Bár tizenéves korától írt verseket, azok hosszú évekig csak a fiók mélyére kerültek, mert sokáig nem volt bátorsága hozzá, hogy másoknak is megmutassa. Költői „rejtőzködésének” egy 2005-ben történt fordulat vetett véget, amikor az Árgus című folyóirat közölte egyik versét. Talán ez volt az a pont, ami reményt és lendületet adott számára a folytatásra. Mégis újabb öt, a verselést érintően eseménytelen év telt el, mígnem 2011-ben csatlakozott a művelődési házban működő Irodalomkedvelők klubjához.

Habos László elmondta: nagy megtiszteltetés számára, hogy ezúttal Wegenast Róbert alkotásai díszítik a kötetét, annál is inkább, mert a festőművész munkái nagy hatással vannak rá. Bár csak másfél éve ismerik egymást, hamar barátságot kötöttek. Elárulta azt is, hogy az est nagy része meglepetés volt számára, mert bár voltak javaslatai, a felolvasott verseket Daróci Lajosné klubvezető mégis jobb érzékkel válogatta össze. A könyvbemutatón az IRKA tagjai szívesen vállalkoztak arra, hogy az új kötetből néhány költeményt előadjanak. Sőt, igazi meglepetésként, Horváth István és Szigeti Eszter meg is zenésített, s gitárkísérettel el is énekelt közülük egyet-kettőt.

Érdi Újság

Bálint Á.

Címkék