Csökkent a bűncselekmények száma

Kezdődik az új érdi rendőrkapitányság épületének kivitelezése. A munkaterületet február 15-én adták át – közölte Szellák Norbert, megbízott kapitányságvezető csütörtöki sajtótájékoztatóján. A rendőr őrnagy az építkezés végett türelmet és megértést kért a lakosságtól és kollégáitól. A tájékoztatón a kapitány értékelte az elmúlt két hónap eseményeit is. 

Hasonló tartalmaink:

Szellák Norbert azzal kezdte, hogy megerősítette a korábbi sajtóhíreket, miszerint tavasszal elkezdik építeni a rendőrség új épületét. Olyannyira, hogy elmondta, hogy a munkaterület átadása február 15-én már meg is történt, így lesznek komoly parkolás rendbeli változások a környéken. Elsőként várhatóan a Felső utca felőli parkolót fogják lezárni, ezért arra kérte a kapitány az ügyfeleket, hogy ne megszokásból érkezzenek a rendőrségre, hanem figyeljék a táblákat és a sajtóban ezzel kapcsolatban megjelenő híreket, mert rövidesen minden regionális médium tájékoztatást kap a várható lezárásokról, parkolási lehetőségekről.

A megbízott kapitány elmondta még, hogy a tavalyi év óta számos területen történt előrelépés, például 2016 azonos időszakához képest idén jelentősen csökkentek a bűnügyek és nagy mértékben javultak az eredményességi mutatók. Szellák Norbert hozzátette, hogy ez azt jelenti, hogy a kiemelt bűncselekményekből jellemzően 30-40 százalékkal kevesebb keletkezett, mint tavaly január-februárban. A megbízott kapitány azt is hozzátette, hogy a karácsonyi időszakot is lényegesen jobb eredményekkel zárták, amit a társszervezetekkel való együttműködésnek is köszönhetnek.

Az elmúlt időszak értékelésével kapcsolatban a megbízott kapitány elmondta, hogy egy jól összehangolt rajtaütésnek köszönhetően januárban tíz kábítószer-kereskedőt sikerült elfogniuk az érdi rendőröknek, és hat betörő is a rács mögé került.  A beszerzett bizonyítékok alapján a rendőrök pár hét alatt beazonosították azokat, akik az elmúlt két évben szinte napi rendszerességgel szereztek biofüvet és kristályt, majd érdi és törökbálinti személyeknek adták tovább. Január elején hat betörőt is sikerült elfogni, akiknek több lakásbetörés is a számlájukra írható. Kettő közülük előzetes letartóztatásba került. A fiatal férfiak a gyanú szerint az elmúlt hetekben Érden és Diósdon több családi házba is betörtek és onnan nagy értékben készpénzt, valamint műszaki cikkeket vittek magukkal.

A sajtótájékoztatón részt vett Kürti István a Közlekedésrendészeti Osztály vezetője is, aki elmondta, hogy januárban jóval több esetben kellett ittas vezetés miatt eljárást indítaniuk, mint egy évvel ezelőtt. A harminc százalékos emelkedésről azt mondta a rendőr alezredes, hogy sokkal többet vannak kint, mint korábban és azokon a fő közlekedési utakon és vendéglátóipari egységek közelében ellenőriznek, ahol gyakoriak a balesetek. Kürti István elmondta, hogy a baleseteket területükön 10-14 százalékban okozza az alkohol fogyasztás, de meghatározó a sebesség túllépésből;  az elsőbbségi jog meg nem adásából származó és a kanyarodási szabályok be nem tartásából eredő szerencsétlenségek száma is. Az osztályvezető elmondta, hogy annak érdekében, hogy csökkentsék a balesetek számát, fokozottan jelen lesznek az érdi és környékbeli utakon.

A Közlekedésrendészeti Osztály vezetője arra is felhívta a figyelmet, hogy jövő héttől a gyalogosok védelme érdekében fokozottan ellenőrzik a zebrákat és a rendőrök felhívják a járművezetők figyelmét arra, hogy mindig fokozott figyelemmel és a sebesség csökkentésével közelítsék meg a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket. Emellett a gyalogosok figyelmét is felhívják arra, hogy körültekintően lépjenek a kijelölt gyalogos-átkelőhelyre.

 

 

Címkék