Sebesség-ellenőrzés is kérhető

Tavaly 27 százalékkal csökkent Érden a személyi sérüléses balesetek száma, de továbbra is fokozott figyelmet fordítanak a gyalogosok és a kerékpárosok védelmére – tudtuk meg Kürti Istvántól az Érdi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya vezetőjétől.

Hasonló tartalmaink:

A javuló eredmények a fokozottabb rendőri jelenlétnek és a gyakori ellenőrzéseknek is köszönhetők. A gyorshajtók és az agresszív, szabálytalanul közlekedők kiszűrése biztonságosabbá teszi a forgalmat.

Kürti István arról is beszámolt, hogy rendszeresen kapnak lakossági bejelentést, hogy hol végezzenek sebességmérést, hol vizsgálják meg a forgalomtechnikát, vagy, hogy hol kell a rendőrségnek a közlekedési helyzetet tisztáznia. Ilyen esetekben is igyekeznek megoldást találni a problémákra. Előfordult, hogy a frissen aszfaltozott utcákból kérték a sebesség ellenőrzést az ott lakók.

Az osztályvezető elmondta, hogy a tavasz közeledtével, az idén is fokozott figyelmet fordítanak a kerékpárosok védelmére. Ezt többek között az is indokolttá teszi, hogy a közlekedésben a gyalogosok mellett a kerékpárosok vannak a legveszélyeztetettebb helyzetben. Ráadásul a tapasztalatok is azt mutatják, hogy a biciklivel közlekedők közül sokan nincsenek tisztában az alapvető közlekedési szabályokkal, vagy nem tartják be azokat. Nem egyszer előfordul, hogy épp a kerékpáros szabályszegő magatartása vezet a balesethez. Leggyakoribb szabálytalanság például, hogy nincs kivilágítva a kerékpár, de a kétkerekűvel közlekedő személy láthatósági mellényt sem visel. Ez leginkább lakott területen belül fordul elő, de olykor a nyílt útra is így merészkednek ki a bringások. Ez azért veszélyes, mert ilyen esetben csak 37 méterről észleli az autós a biciklist, míg ha használja a prizmát, vagy a mellényen lévő fényvisszaverő szalagot már 50-60 méterről is észreveszi a gépjárművezető, a kivilágított kerékpáros pedig akár fél kilométerről is látható, így jelentősen csökken a baleset kockázata – fűzte hozzá Kürti István.

Nem ártana, ha a jobb időjárás közeledtével, a bringások felfrissítenék tudásukat a közlekedési szabályokat illetően. Egyik ilyen szabály például, amit csak kevesen tartanak be, hogy a biztonságos átkelés érdekében, a kerékpárosnak le kell szállnia a biciklijéről és azt tolva – a gyalogosok közlekedésére vonatkozó szabályok szerint – kell az úttesten áthaladnia.

BE

Címkék