Fontos döntések Érd fejlesztéséről

dr. Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energiaügyért felelős államtitkára, térségünk országgyűlési képviselője (Fidesz-KDNP) volt a vendége az Érd TV Párbeszéd Extra című műsorának. A politikus az interjúban elmondta, hogy Magyarország energiaellátása biztonságos, a tárolókban megfelelő mennyiségű gáz van, emellett a hazai termelés és az import biztosítja az ellátást.

Hasonló tartalmaink:

Az orosz államfő, Vlagyimir Putyin magyarországi látogatása kapcsán Aradszki András elmondta, hogy a gázszállítások kérdése kiemelt figyelmet élvezett a csúcstalálkozón. Az orosz elnök pedig garanciát vállalt a gázszállítás biztosítására a következő négy évben, de 2021 után is mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy eljuttassák a gázt hazánkba.

A képviselő beszélt arról is, hogy januártól jobban megéri Magyarországon dolgozni, a bérmegállapodás eredményeként az alacsonyabb bérkategóriában keresők évente több mint 183 ezer forinttal többet vihetnek haza. A versenyszférában 1,2 millió munkavállaló nettó jövedelme összesen 220 milliárd forinttal gyarapszik egy esztendő alatt. A munkáltatók szúrópróbaszerű ellenőrzésekre számíthatnak, hogy érvényesítették-e a béremelést.

Az államtitkár szerint a vállalkozások közterheinek csökkentése a növekedést segíti, a minimálbér és a szakmunkás bérminimum jelentős emelése pedig a fogyasztás bővülését eredményezi, mindezek alapján az ipar növekedni fog 2017-ben.

A politikus emlékeztetett arra, hogy 2008-ra az előző kormányok miatt 20 milliárdos hitelt kellett felvennie az országnak, most viszont 2013 óta folyamatosan, már negyedik éve növekszik a gazdaság, miközben 83-ról 74 százalékra csökkent a GDP-arányos államadósság. Hozzátette, hogy a gazdaság növekedésével párhuzamosan folyamatosan csökkenteni szeretnék továbbra is az államadósságot és növelni a munkahelyek számát. Eredményként említette, hogy a 2010-es 11,8 százalékos munkanélküliséget kormányzásuk alatt sikerült 4,4 százalékra csökkenteni, valamint, hogy mind a három hitelminősítő befektetésre ajánlja ma Magyarországot. Aradszki András kiemelte, hogy mivel a GDP stabilan növekszik, sikerült 3 százalék alatt tartani a költségvetési hiányt és 2016-ban a reálbérek is 7 százalékkal nőttek. Hozzátette, hogy 2017-ben 5 százalékponttal mérséklődtek a munkáltatói adók és 9 százalékra csökkent a társasági adó mértéke.

Érd fejlesztése szempontjából fontos döntéseket hozott meg a kormány a következő évekre. Így rendelkezésre állnak azok a források, amelyek felhasználásával az idén és jövőre elindulhat, illetve befejeződhet több jelentős beruházás a Modern Városok program részeként – emelte ki az energiaügyi államtitkár. Emlékeztetett, hogy megvalósulhat a felszíni vízelvezetés, illetve a Papi földeken a záportározó és a szabadidőpark. Emellett a tervezett gazdasági övezet fejlesztésében is jelentős előrelépés történt; az első fázisra 2,9 milliárdot fordítanak – mutatott rá.

Címkék