A fakazettás mennyezetek titkai

A festett fakazettás mennyezetek a magyar népművészet és egyházi művészet szemet gyönyörködtető alkotásai. Bereczky Zoltán ezeknek a titkait kutatja, hiszen minden ábrázolásnak jelentése van. A nyugalmazott református lelkész ezekről tartott előadást a Kálvin téri református templom legutóbbi rendezvényén.

Hasonló tartalmaink:

Bereczky Zoltán református lelkész több évtizede kutatja a Kárpát-medencében található famennyezetes templomok kazettáinak titkát. Ez idő alatt jött rá, hogy a  csodálatos képvilág valójában tucatnyi olyan ősképből áll, amiből kiolvasható a bibliai teremtés teljes története és az isteni üdvrend. A vetített képes előadáson az előadó sorra vette ezeket az ősképeket. A Biblia azt tanítja: “Kezdetben volt az Ige”, ezt őseink a fakazetták mennyezetképeinek közepén található ponttal ábrázolták, tehát a kör forma a Szentlélekkel és az Igével azonosítható.

40-50 évvel ezelőtt kezdődött el az a munka, melynek során megtalálták a templomokban az állatövi jegyeket – emelte ki Bereczky Zoltán előadásában. Az ősképekre 8-10 éve talált rá a nyugalmazott református lelkész, aki a református egyetemen is tart előadásokat a témában és sokszor a diákokkal végzett közös kutatás során bukkan újabb és újabb, a tudomány számára addig még ismeretlen részletekre.

Bár, már sok információ áll a rendelkezésére, de mindig akad olyan részlet, ami további kérdéseket vet fel és ez az, ami a további kutatások kiindulópontjaként szolgálhat.

Címkék