Hatékonyabb hulladékgazdálkodást hozhat a Társulás

2017. február 28-án megalakult az Érd és Térsége Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás – jelentette be T. Mészáros András, Érd Megyei Jogú Város polgármestere. A Pest megyei régióban mintegy 400 ezer lakos közszolgáltatással történő ellátása a cél, aminek központja Érd. 

Hasonló tartalmaink:

T. Mészáros András elmondta: a regionális társulás révén az egész Dél-budai régiónak olyan erős és nagy társulása tud létrejönni, amely a későbbiekben egyrészt biztosítja a hulladékgazdálkodásnak a hatékony, de mégis nonprofit módon való megszervezését, valamint lehetővé teszi a további fejlesztéseket.

A döntés hátterében az állt, hogy a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt., mint a hulladékgazdálkodási feladatellátás szakmai irányítója, az önkormányzatok szoros együttműködésén alapuló regionális hulladékgazdálkodási rendszer kidolgozását határozta el, melynek alapvető célja, hogy a szétszórt és gyakran nem kellően ellenőrzött hulladékkezelési tevékenység színvonalát, valamint a környezet minőségét javítsa. A Pest megyei hulladékszolgáltatási régió azon települései, amelyek nem csatlakoznak a társuláshoz, a hulladékgazdálkodási közszolgáltató kiválasztását illetően elvesztik a kiválasztási jogukat, és területükön az erre feljogosított szerv fogja a közszolgáltatót kijelölni.

A társulási formában történő együttműködés lényege, hogy a létrehozott társulás, mint jogi személy válik a közszolgáltatás ellátásának kötelezettjévé, és a vonatkozó jogszabályok alapján maga választja ki, illetve hozza létre a közszolgáltatót. Az új társulás az adott közszolgáltató tulajdonrészéből tulajdoni hányadot vásárol, így „in-house” beszerzésként kiválasztásra kerülhet az a közszolgáltató, aki a terület ellátásáért felelős lesz. Az adott területen eddig közszolgáltatást végző szolgáltatók, adott esetben az új társulás által kiválasztott közszolgáltató alvállalkozójaként folytathatnák tovább tevékenységüket.

A tegnapi alakuló ülés megtartását követően a szükséges dokumentumok megküldésével a Magyar Államkincstár 15 napon belül veszi törzskönyvi nyilvántartásba a társulást, majd ezt követően indulhat meg a közszolgáltatás ellátásával kapcsolatos szerződések előkészítése.

- Már a kezdetekkor, 2007-ben felmerült, hogy Érdnek a hulladékgazdálkodás területén is valamilyen szintű regionális központtá kell válnia. Ez is egy lépés ebbe az irányba, valamint egy lépés afelé is, hogy benyújtottuk pályázatunkat, amely egy hulladékválogató rendszert tud majd létrehozni, s úgy tűnik, hogy erre meg fogjuk nyerni a forrást – hangsúlyozta a polgármester. Hozzátette: – Ez egy 3-4 milliárd forintos fejlesztés lesz Érd határában az M6-os autópályára felfűzve, úgy, hogy csökkenjenek a lakossági terhek.

Érden jelenleg évente mintegy 45-50 tonna kommunális szemét keletkezik. A lerakónak az a célja, hogy kezdetben ennek a mennyiségnek maximum a 10 százaléka, a későbbiekben pedig 5 százaléka kerüljön lerakóba.  - Ennek érdekében valósul meg ez a fejlesztés, aminek az első lépcsője volt, hogy tegnap 18 önkormányzattal aláírtuk a társulási megállapodást. Várhatóan két önkormányzat csatlakozik még hozzánk, de ennek feltétele, hogy a helyi képviselő-testületek támogassák az elhatározást – mondta a polgármester.

Az Érd és Térsége Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás elnökének T. Mészáros Andrást választották, alelnököknek Vezér Mihályt, Százhalombatta polgármesterét és Wittinghoff Tamást, Budaörs első emberét jelölték meg a tagok.

Címkék