Út a tiszta élethez

Tartalmas és igen tanulságos értekezlet volt – egybehangzóan ezt nyilatkozták a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) résztvevői, akik a múlt szerdán azért találkoztak ismét, hogy a gyermekek drogfogyasztásának okait és a megelőzés lehetőségeit keressék.

Hasonló tartalmaink:

Az Érdi Szociális Gondozó Központ munkatársai mellett a Védőnői Szolgálat, az iskolák, a szociális tevékenységű egyesületek, s az Érdi Rendőrkapitányság képviselői is jelen voltak a KEF idei első tanácskozásán, amelynek fő témája a kompetenciahatárok voltak.

Fontos kérdés ugyanis, kinek mi a kötelessége, mit kell tennie és meddig mehet el, ha drogfogyasztást észlel, vagy ezzel kapcsolatos információ birtokába jut. Ilyen esetben mérlegelhet-e, vagy kötelessége azonnal cselekedni, például a pedagógusnak, a védőnőnek, a szociális munkásnak, vagy akár a pszichológusnak és a drogterapeutának? Helyesen teszi a pedagógus, ha súlyos esetben mentőt hív és értesíti a kiskorú gyermek szüleit is. Ugyanakkor törvényi előírás alapján, a Család- és Gyermekjóléti Központ felé is jelzési kötelezettsége van, s a továbbiakban szakemberek foglalkoznak az esettel.

Mindez a gyermekek biztonsága érdekében történik, hiszen nem lehet elmenni a problémák mellett, fel kell vállalni és megtenni a megoldáshoz vezető szükséges lépéseket! – hangsúlyozta Récsei Krisztina, a Szociális Gondozó Központ és a KEF vezetője, aki arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy hamarosan tíz iskolai szociális munkás fog a diákönkormányzatokkal együttműködve minőségi segítséget nyújtani a pedagógusoknak abban, hogy a diákok droggal kapcsolatos problémáit hatékonyan kezeljék.

Fontos, hogy az esetek észlelésekor bátran merjék jelezni a szociális munkásnak, aki nem azért van jelen az intézményben, hogy a szülők szociális gondjait megoldja, hanem a gyermeket védje és segítse – fűzte hozzá a központ vezetője. Kassánszky Gergely, érdi kapitányságvezető helyettes pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a kábítószer használat büntetőjogi kategória, s a rendőrséget is kötelező értesítenie annak, aki a droggal való visszaélésről tudomást szerez. A helyi kapitányság munkatársai az iskolai bűnmegelőzési programjaikról is tájékoztatták a jelenlévőket, akik a továbbiakban egy, a diákok körében nemrég készült felmérésről is értesülhettek.

Érdi Újság                                                                                                                     

Bálint Edit 

Címkék