Mindennapi függőségeink

A függőségről tartott előadást Pintér Imre rendőr alezredes és Dr. Vogronics Judit pszichológus a Gárdonyi iskola kedd esti szülői fórumán. A szakemberek nemcsak a függőség gyerekeket, illetve felnőtteket érintő fajtáival ismertették meg a közönséget, hanem tippeket is adtak a tünetek felismerésére, és a függőség kialakulásának megelőzésére.

Hasonló tartalmaink:

Többféle függőség is létezhet egy ember életében: van, aki munkamániás, mások nem tudnak létezni a napi három kávéjuk, vagy épp cigaretta nélkül. És persze ott a mobiltelefon, az internet, ami szintén számtalan embert tesz függővé – anélkül, hogy ezt sokan észrevennék. És ami a legszomorúbb: a gyerekeket is pillanatok alatt beszippantják a netes játékok, a chatszobák –  tendencia, hogy egyre fiatalabb korban válnak a „kütyük” rabjává.

Nem véletlen, hogy a Gárdonyi iskola szülői közössége még szeptember elején, az éves munkaterv egyeztetésekor jelezte: szeretnének egy olyan fórumot, ahol szakemberek beszélnének a függőségekről, és arról, hogy a szülők hogyan tudják felismerni és kezelni ezt. Mint Pintérné Bernyó Piroska, az iskola igazgatója tudósítónknak elmondta, már a negyedik-ötödikes diákok esetében is aktuális lehet ez a téma.

– A függőséget sokan a droghasználattal kötik össze, pedig egyáltalán nem erről van szó. A gyerekek a telefonon élnek; azonnal bekapcsolják, amint módjuk nyílik rá, ezen keresztül kommunikálnak egymással, és a telefonnal játszanak. Az energiaital, a kávé, sőt, esetenként a szerencsejátékok iránti függőség is érintheti a gyerekeket, leginkább a fiatal, gimnazista korosztályt, illetve a fiatal felnőtteket – tette hozzá az igazgató, akitől megtudtuk azt is: erre a nyílt fórumra meghívták az érdi és környékbeli középiskolákba járó gyerekek szüleit, pedagógusait, az érdi KEF-et, illetve a nagycsaládosokat is.

A szülői fórum egyik előadója Pintér Imre rendőr alezredes, bűnmegelőzési tanácsadó volt, aki kisfilmekkel érkezett a rendezvényre – ezek többek közt a függőséget mutatták be, igen érzékletes módon. A szakember a drogokkal, hatásaikkal, és a használókon látható tünetekkel is megismertette a szülői közönséget.

– Az internetfüggőség a legjellemzőbb: a gyerekek a saját világukba zárkóznak, elsikkadnak az egyéb információforrások, a társasági és a családi kapcsolatok – hangsúlyozta Pintér Imre, aki úgy látja: a szülők felvilágosítása igen fontos, hiszen – ahogy ez a függőségeknél lenni szokott –, kezdetben a szülők nem ismerik fel a bajt.
– A gyerek csendben van, elvan a szobában, jól eljátszik. Nincs is itt gond – mondják, pedig a függőség már kialakult – hangsúlyozta a bűnmegelőzési tanácsadó, hozzátéve: fontos, hogy tudatosítsuk magunkban a függőségeinket, és tegyünk ellene.

Dr. Vogronics Judit pszichológus a függőség fajtáiról beszélt a szülőknek, és arról, kik a legveszélyeztetettebbek, és mit tehetünk, hogy gyermekünket ne szippantsa be az internet, a mobiltelefon, a chatszobák.
– A családnak legyenek olyan programjai, amikor megmutathatjuk a gyerekeknek, milyen örömforrások vannak az életben – az olvasás, a mozi, a sport. Töltsünk minőségi időt gyermekünkkel, hogy később visszanyúlhassunk ezekhez az emlékekhez, élményekhez! A függőség azért veszélyes, mert a könnyebb utat mutatja meg: elég egy tablettát bevenni, vagy csak felmenni a netre, és már ott is van a könnyen megszerezhető, olcsó boldogság. Ellenben ahhoz, hogy elmenjek sportolni, moziba, kirándulni, ahhoz fel kell kelni, abban munka van.

Ha mi, felnőttek megmutatjuk, hogy tudjuk a feszültségeinket kezelni, illetve kikapcsolódni különféle szerek és internet nélkül, az mind segít abban, hogy gyermekeink ne váljanak függőkké – hangsúlyozta Vogronics Judit, aki azt is tanácsolta a szülőknek, hogy a gyerekeket lehetőleg ne hagyják a saját szobájukban, zárt ajtó mögött internetezni, játszani – ez a tevékenység a közösségi térben (konyhában, nappaliban) folyjon, ahol együtt vannak a család tagjai.

A szülői fórumnak már hagyománya van a Gárdonyiban: ezeken az alkalmakon körüljárnak egy-egy sokakat érdeklő, érintő kérdést, a szülők javaslata alapján. Mint Pintérné Bernyó Piroska elmondta, szeretnék folytatni ezt a kezdeményezést.

Címkék