Viharos kapcsolat 8.0

Klein Dávid és Suhajda Szilárd március végén indul el, hogy felérjen Földünk legmagasabb pontjára, a 8850 méter magas Mount Everestre. Az érdi Klein Dávid először 2005-ben indult útnak a Csomolungmára, s azóta további hat alkalommal próbálkozott, hogy elérje a csúcsot de ez eddig nem sikerült.

Hasonló tartalmaink:

Klein Dávid legutóbb 2014-ben vette az irányt az Everest felé, ám akkor 42 óra ébrenlét és 36 óra mászás után visszafordult, a hazajövetel után pedig azt nyilatkozta, hogy két évig nem megy oda vissza. Ez az idő már letelt, s azóta az Annapurnát és a Manaszlut is sikeresen megmászta palack nélkül, továbbá a K2-n volt egy sikertelen kísérlete immár Suhajda Szilárddal. A páros pedig az eddig megszerzett tapasztalat mellett stratégiailag, fizikailag és mentálisan már augusztus óta készült az Everestre.

„Nem szeretnék kis piros rajzszögeket szurkálni egy térképre” – ezt a 8163 méter magas Manaszlu sikeres megmászása után mondta Klein Dávid még 2015 novemberében. Ezzel mutatja, hogy mindenáron nem vállal semmit, az ilyen „kalandokhoz” kell a megfelelő motiváció, de hogy honnan meríti ezt az érdi hegymászó, azt ő maga mondja el.

A hegymászó személyként tekint a hegyre, mellyel meg van a kapcsolata, s mint az emberi kapcsolatokban, itt sem megy minden zökkenőmentesen, vannak surlódások. Ezt talán Klein Dávid pontosan tudja, hiszen idén már nyolcadszor indul el az Everestre. Ezek után felvetődik a kérdés, hogy ha valaki hétszer már visszafordult (hiszen kénytelen volt), akkor milyen döntéseket kell meghoznia és azt hogyan teszi meg.

Bajtársiasság. Kölcsönös bizalom. Hit. Kitartás. Nélkülözhetetlen kellékei egy ilyen expedíciónak, hiszen a világ tetejére göröngyös út vezet és jó ha van egy támasz.

Ne feledjük el: az Everest expedíció célja a Mount Everest megmászása oxigénpalack nélkül, de úgy, hogy vissza is tér onnan Klein Dávid és Suhajda Szilárd, akiknek innen is jó időt és sok szerencsét kívánunk a cseppet sem veszélytelen expedícióhoz!

Címkék