Szja-bevallók, figyelem!

Március 16-ig lehet kérni a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) a személyi jövedelemadóról szóló adóbevallási tervezet postázását.

Hasonló tartalmaink:

A NAV – a kifizetőtől, munkáltatótól érkezett adatszolgáltatás alapján – minden magánszemélynek, azaz mintegy 3,8 millió embernek elkészíti az szja-bevallás tervezetét. Akiknek nincs ügyfélkapujuk, levélben, sms-ben vagy a NAV honlapján kitölthető űrlapon kérhetik, hogy a hivatal az adóbevallási tervezetet postai küldeményként juttassa el hozzájuk.  Március elsejéig ezt mintegy 300 ezren igényelték.

A dokumentumokat az ügyfélkapun keresztül is meg lehet tekinteni március 15-től. Aki nem kéri a postázást és ügyfélkapuja sincs, az március 16-tól a NAV ügyfélszolgálatain nézheti meg az elkészült tervezetet.

Ha valakinek olyan jövedelme vagy kedvezménye is volt, amely nem szerepelt a munkáltatók, kifizetők adatai között – például  lakáskiadásból származó jövedelem, vagy az a családi kedvezmény, amelyről az adóelőleg figyelembevételekor nem nyilatkozott –, önmagának kell a tervezethez hozzáadnia. Aki főállása mellett egyéni vállalkozóként is dolgozik, annak magának kell elkészítenie szja-bevallását.

Fontos, hogy azok esetében, akiknek a NAV készíti el a személyijövedelemadó-bevallását, az adómegállapítás után külön rendelkezést igényel az adó egy-egy százalékának felajánlása civil szervezetek, illetve egyházak részére.

(Forrás: MTI)

Címkék