Szabó Edina Érd Város Díszpolgára lett

Érd Város Díszpolgára Kitüntető Címet adományozott Érd közgyűlése Szabó Edinának, az ÉRD női kézilabdacsapat vezetőedzőjének. A kitüntetést a március 15-ei ünnepségen adta át T. Mészáros András polgármester.

Hasonló tartalmaink:

Az Érd Város Díszpolgára Kitüntető Cím a város legnagyobb elismeréseként annak a magyar vagy külföldi állampolgárnak adományozható, aki valamely kiemelkedően jelentős munkájával, tevékenységével vagy egész életművével mind a városban, mind országosan vagy nemzetközi viszonylatban általános elismerést szerzett, hozzájárulva ezzel közvetve vagy közvetlenül Érd város tekintélyének növeléséhez.

Mint a laudációban áll, Borsosné Szabó Edina Budapesten, pedagógus családban született. Szülei a Fóti Gyermekváros testnevelői voltak, így Edina ott nőtt fel, mely nagyban meghatározta a gyermekekhez és a közösségekhez fűződő viszonyát.  A gyermekvárosban töltött általános iskolai évek alatt kezdett kézilabdázni,  13 éves korától 18 éves koráig a Vasas SC igazolt játékosa volt. A Testnevelési Főiskola hallgatójaként lett felnőtt válogatott játékos. Nevelő edzői voltak Csenki Györgyné, Balogh Zsuzsanna, Gódor Mihály valamint a felnőtt csapatnál Csík János. 101 alkalommal öltötte magára a magyar nemzeti mezt. A testnevelő tanári és a kézilabda szakedzői diplomák megszerzése után a Budapesti Spartacus játékosa lett, közben elvégezte a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem pénzügyi szakát, valamint óraadó tanárként tanított a Testnevelési Egyetemen is.  Rendelkezik a legmagasabb szintű szakmai képesítésekkel: Magyar Mesteredző, Francia Mesteredző és Európai Mesteredző.

IMG_0983

Férjével, Borsos Attila válogatott kézilabdázóval és két gyermekükkel Franciaországban éltek 1990-től, ahol játékosként,  edzőként és az utánpótlásért felelős referensként is dolgozott. A franciaországi sikerekre felfigyelt a francia szövetség vezetése is: 2000-ben felkérték a francia női válogatott menedzser igazgatójának, mely megtisztelő feladatot 15 évig látta el eredményesen.

Magyarországon először 2003-2007 között Székesfehérváron vállalt munkát edzőként, ahol a Cornexi csapatával 2005-ben EHF Kupa győztes lett.

2010-ben Tekauer Norbert klubelnök megkeresésére vállalta el az NB I/B-s rekordbajnok, NB I-be feljutó érdi női kézilabdacsapat szakmai vezetését. Ekkortól új időszámítás kezdődött az érdi kézilabdázás történetében.

Az időközben felújított és megszépült Batthyány Tornacsarnok lett régi-új otthona a kézilabdacsapatnak, az őszt pedig már az ország legjobbjai között kezdhették az érdiek. Egy összetartó nagycsalád, új városi közösség született meg.

A 2011/2012-es bajnoki szezonban már a felsőházi rájátszásban szerepelt az ÉRD Női Kézilabdacsapata, és végül a negyedik helyen zárta a szezont.

Ezáltal egy újabb álom valósulhatott meg. Városunk történetében először szerezte meg helyi csapat a jogot, hogy nemzetközi mérkőzéseken pályára léphessen.

A 2012/2013-as szezonban már bajnoki bronzérmet szereztek a Szabó Edina által edzett érdi lányok, melyet a következő években is meg tudtak őrizni. Jelenleg  a Ferencvárosi Tornaklub csapatával küzdenek az ezüstéremért.

Szabó Edina szakmai múltjából merítve adoptálta az érdi klub a hatalmas sikerrel működő kézilabdás iskolai programot is. A Suli Kézilabda Utánpótlás Programban az elmúlt öt tanévben közel hatezer általános iskolás gyermek került közelebb a mozgás öröméhez, a kézilabdához.

Az országban egyedülálló módon indult el egy fiatal játékosokat a játékvezetői pályával megismertető program, melyben Szabó Edina útmutatásai alapján kezdődött meg a fiatal játékvezetők képzése.

Az eredményeknek és a magas szakmai nívónak köszönhetően nem csak a kézilabdapályán, de azon kívül is óriási hatást gyakorol városunk életére a mesteredző által elvégzett munka. Megszámlálhatatlan közös élmény tartja egyben ezt a sportoló – szurkoló közösséget, melyre az egész város büszke lehet.

Szabó Edina munkássága folyamatos fejlődést és nemzetközi elismertséget eredményezett, eddig 223 Magyar Bajnoki mérkőzésen, 18 Magyar Kupamérkőzésen és 34 Nemzetközi Kupamérkőzésen vezette az Érd csapatát, mellyel a város hírnevét is öregbíti. Kiemelkedő szorgalma és közösségépítő tevékenysége a helyi és a magyar társadalomnak is követendő példa, ezáltal méltó az Érd Város Díszpolgára Kitüntető Címre.

(Fotó: Boros Sándor)

Címkék