A mikrovilág makrofotói

Két egymást követő napon érte hatalmas szakmai siker Körmendy Zizit, az érdi Duna-Art Fotóklub vezetőjét. A nemzetközi Perlensis Fotószalon pályázatán különdíjat nyert, a Varázslatos Magyarországon pedig 33-ik lett.

Hasonló tartalmaink:

Körmendy Zizi két sikert is elkönyvelhetett magának márciusban. Először jelentkezett az idén a Perlensis Fotószalon nemzetközi pályázatra, amelyen az Ágens Művészeti Galéria egyik különdíjasa lett, így a galéria március 10-én megnyílt fotótárlatának egyik kiállítója is volt. Zizi természetfotóival nyerte meg a rangos pályázat öttagú zsűrijének tetszését. Egy nappal korábban, március 9-én a Varázslatos Magyarország fotópályázat Láss csodát elnevezésű, a Magyar Természettudományi Múzeum kupolatermében megrendezett kiállítására és díjátadó ünnepségére kapott meghívót. Kiderült, hogy idén a 33-ik helyet szerezte meg, s kiállításra került a munkája. Kérdésünkre, hogy ez miért számít nagyszerű eredménynek, Zizi elmagyarázta, hogy erre a rangos pályázatra több mint háromezer fénykép érkezik az ország számos pontjáról. Ráadásul a pályázók nem csak egy-egy fotóval neveznek, hanem minden hónapban be kell küldeni egy-egy munkát. Keleti Éva és dr. Kalotás Zsolt, a szakma legjobbjai zsűrizik a fotókat, s mindegyik alkalommal pontozzák, majd a végén az összegyűjtött pontszámok alapján kialakul egy sorrend, s az első 50 alkotó fotóiból kiállítást rendeznek.

Az érdi fotóklub vezetője tavaly alig két hellyel maradt le, ugyanis 52-ik lett. Ehhez képest az idén csaknem húsz helyet lépett előre, ami a roppant erős mezőnyre tekintettel, óriási eredménynek számít. Ráadásul itt az ország legkiemelkedőbb, legnevesebb természetfotósaival kerülnek versenybe, s mint megtudta, volt olyan hónap, amikor a 3-ik és a 7-ik helyet is elérte egy-egy munkájával. Fényképei hazánk nemzeti parkjaiban készültek, főként a Balaton felvidéken, a Duna, az Ipoly a Bükk és Aggtelek térségében.

Körmendy Zizi egyébként épp tíz évvel ezelőtt kezdett fényképezéssel foglalkozni, amikor Érdre költözött. A helyi fotóklub működése keltette fel az érdeklődését és nagyon hamar szenvedélyévé vált a fényképezés. Az úgynevezett makrofotók, azaz közelképek a kedvencei. Egyetlen virág, növény, apró állat, vagy természeti jelenség részletei izgatják. Mindig van kitűzött célja és témája, így indul el fényképezni. A napokban már virágzik a kökörcsin, nemsokára a többi mezei virág is kibontja a szirmait, hamarosan megérkezik a lepkeszezon is. Zizi pedig pontosan tudja már, mit, mikor és hol tud fellelni, meglesni, lencsevégre kapni. Jelenleg továbbképzésre jár, a stúdió- és a riportfotózást is szeretné elsajátítani. A márciusi sikereinek nagyon örül, de mint mondta, nincs megállás, hisz rengeteg csoda várja még a természetben, amit szeretne megörökíteni.

(Érdi Újság)

Címkék