Tükrök és ablakok

A keresztény világ legnagyobb ünnepére, Jézus kereszthalálának és feltámadásának emlékére készülve, az érdi Parkvárosi Református Gyülekezet közösségi termében csoportos kiállításon vettek részt a Képzőművészek Érdi Közösségének tagjai. A tárlat a húsvéti ünnepekig látható.

Hasonló tartalmaink:

Ezúttal kilenc alkotó tett kísérletet arra, hogy festményeiben, grafikáiban, kisplasztikáiban és fából készült munkáiban megragadja Jézus kereszthalálának megrázó pillanatait és a feltámadás csodáját, amellyel az ember megváltása elvégeztetett. Munkáikból a múlt héten, március 24-én csoportos kiállítás nyílt a Csurgó utcai református gyülekezet nemrégen megújult közösségi termében.

A megjelenteket Somfai István, a Poly-Art elnöke köszöntötte, aki röviden bemutatta a művészeti alapítvány tevékenységét és a kiállítókat. Hangsúlyozta: a képzőművészek örömmel éltek a tematikus tárlat nyújtotta bemutatkozási lehetőséggel és bíznak abban, hogy ez a kapcsolat a jövőben is gyümölcsöző lesz.

Fekete Ágnes lelkész asszony kiemelte: gyülekezetük a jövőben is szívesen ad otthon a hasonló, közösségépítő kezdeményezéseknek. E tematikus tárlat alkotásai pedig alkalmat adnak arra, hogy magunkba nézzünk és felkészüljünk a küszöbön álló húsvétra – fogalmazott, hozzátéve, hogy miután végignézte a képeket, grafikákat, az agyag- és a famunkákat az a kérdés fogalmazódott meg benne: vajon milyen az a Jézus, aki ezekben az alkotásokban lenéz ránk a keresztről? Bár a témából adódóan látszólag sok a hasonlóság a munkákban, de ha elmélyedünk bennük, szembetűnik, hogy a Jézus-arcokban visszatükröződik a saját ábrázatunk, a saját életképünk. Az ember ugyanis önmagát is meglátja ebben a szenvedő arcban, s a felől is elgondolkodik, hogy vajon az alkotója mit élt át műve megszületésének pillanatban? Képesek vagyunk-e mi is átérezni ugyanazt, belelátunk-e az ő sorsába, életébe, képesek vagyunk-e együtt érezni vele? – tette fel a kérdést Fekete Ágnes, majd az egyik művet kiemelve rámutatott: Jézus a szemeit az ég felé emelve, az Atya ábrázatában a saját arcát is meglátja. Az ikonok teológiáját illetően pedig sok helyen olvasható, hogy ezek a festmények tulajdonképpen tükörképek és/vagy ablakok egy másik világra. A tárlat arra keresi a választ: mit látunk mi Istenről, saját magunkról, az életről?

A lelkész asszony örömét fejezte ki azért, hogy a református gyülekezet az Képzőművészek Érdi Közösségének alkotóival együtt készülhet a húsvétra, amikor nagyon fontos, hogy ne csak önmagunkra nézzünk, hanem feltekintsünk Jézusra, s feltegyük a kérdést: hol van Ő ma napjaink világában? Egyáltalán: látjuk-e őt, s vajon az őt megillető helyet foglalja-e el az életünkben? – zárta szavait Fekete Ágnes.

(Érdi Újság)

Címkék