Föld napja, hetedszer

Öko-akadályversennyel várta a gyerekeket Érd önkormányzata és az Ö.t.h.é.t. Egyesület Pest Megyei Tagozata péntek délelőtt, a Föld napi rendezvényen. A gyerekek kipróbálhatták a palackprést és a papírcsocsót, a PET-palackos lengőtekét, és még számtalan, a környezetvédelemhez kapcsolódó játékot.

Hasonló tartalmaink:

A rendezvényt idén is kegyeibe fogadta az időjárás: ahogy az előző években, úgy most is szikrázó napsütés fogadta a főtérre érkező iskolai és óvodai csoportokat. A hetedik alkalommal megrendezett Föld napi délelőttre hétszázan jelentkeztek érdi és környékbeli intézményekből, és a helyszínen is bárki csatlakozhatott.

A rendezvényt T. Mészáros András polgármester nyitotta meg, hangsúlyozva: ez a nap arról szól, hogy figyeljünk oda a közvetlen környezetünkre, arra a Földre, amelyen élünk.

Ezt Érd városának vezetése kiemelten fontosnak tartja, és az elmúlt években számtalan környezetvédelmi beruházás zajlott Érden. T. Mészáros András kérdésünkre elmondta: ide sorolható a csatornázás, az érdi intézmények energetikai korszerűsítése, a házhoz menő hulladékgyűjtés bevezetése, a közvilágítás megújítása – ma már a teljes rendszer LED-es izzókkal üzemel –, és ne felejtsük el a várostakarító akciókat sem.

Bada Zoltán, az Az Ö.t.h.é.t. Egyesület Pest Megyei Tagozatának elnöke, a rendezvény főszervezője tudósítónknak azt emelte ki: rendkívül fontosnak tartja, hogy a gyerekek minél fiatalabb korban elsajátítsák a környezettudatos életmódot.
– Egy Földünk van, amit használnunk kell, és nem kihasználnunk – fogalmazott.

A gyerekek tíz-tíz fős csapatokban versenyeztek. A sokféle játék, akadálypálya mellett harapnivaló, friss víz, illetve az érdi diákok és ovisok által már ismert Pingvin Pityu és Vízcsepp emberke várta őket.

A Föld-napi rendezvényben több szervezet is közreműködött: egyik az ÉTH volt. A hulladékkezelő kft. sátránál környezetvédelmi teszteket tölthettek ki a gyerekek, kiszámíthatták az ökológiai lábnyomukat, a picik pedig színezhettek. Egyes csapatok kiválóan szerepeltek, mások nem találták el a helyes válaszokat – bizony, nem is voltak olyan egyszerűek a kérdések.

Egy kis ízelítő:

- Hány kilogramm hulladékot teszünk átlagosan egy normál méretű kukába? (12-16 kg)

- Egy lakos hány kilogramm szelektív hulladékot gyűjt össze évente Érden? (10-15 kg)

- Hány kilogramm hulladékot termel egy négy tagú család évente? (500-600 kg)

- Mennyibe kerül átlagosan egy kilogramm hulladék szállítása és ártalmatlanítása? (35-40 Ft)

A városi Föld napi rendezvénynek ugyan vége, de aki nemcsak játszana, hanem tenne is Földünkért, részt vehet a május 6-ai várostakarító akcióban (részletek itt).

Köszönet a támogatóknak: Xelles, Clearwater, ÉTH, Összefogás Egyesület, Fülöp 2004 Csatornatisztító Kft, Érdi Horvát Önkormányzat, Inter-Ambulance  Zrt,, ÉKFI, Városrendészet, Szepes Gyula Művelődési  Központ, Érdi Környezetvédő Egyesület. Köszönet illeti a kapcsolattartásban való közreműködésért az Érdi Tankerületet és a Polgármesteri Hivatal Humán irodáját.

 (Fotók: Boros Sándor)

 

 

Címkék