Első megyei értéktár-túra

Mindaz, amit értékként élünk meg erőt ad ahhoz, hogy mint fa a gyökerein keresztül, úgy táplálkozzunk erőt merítve ezen forrásokból – emelte ki Szabó István a Pest megyei közgyűlés elnöke. Városunk elsőként adott otthont a megyei értékeket körbejáró települési körútnak.

Hasonló tartalmaink:

A múlt szombaton a Magyarok Érdi Vásárán került sor a Pest megyei értéktár-túra rendezvényének megnyitójára.

- A Pest megyei önkormányzat nagy energiákat fordít arra, hogy feltárja, bemutassa, de legfőképpen „élővé” tegye a megyében fellelhető kivételes értékeket. Érd egyike volt azon településeknek, amely az elsők között jelentkezett ritka értékeivel, amelyekre méltán büszkék a helyiek. Köztük volt a Magyarok Érdi Vására, a Minaret, vagy a nemzeti értékek közé sorolt Fundoklia-völgy és a Magyar Földrajzi Múzeum – sorolta Szabó István, majd hozzátette: kevés, ha csupán összegyűjtjük, lajtromba vesszük értékeinket, sőt még akkor sem lehetünk elégedettek, ha egyre többen tudomást szereznek róluk, mert kizárólag az életünk részévé válva lesznek igazán élővé. Ezért döntött a megyei közgyűlés olyan értéktúrák szervezése mellett, melyeken az érdeklődők közelről szemügyre vehetik, körbejárhatják, akár meg is érinthetik az értékeket.

T. Mészáros András polgármester Széchenyi egyik leveléből idézett mondattal indította rövid köszöntőjét: „Amikor minden inog, amikor minden bizonytalan, akkor egyedül marad a hit.” Majd köszönetet mondott azoknak, akik a múltunkból és a jelenünkből megkeresik a figyelmet érdemlő értékeket, amelyek a jövőnkbe vezető utunk lépcsőfokai és biztosítékai annak, hogy nem fövenyre, hanem sziklára építkezhetünk.

Az értéktár-túra résztvevői elsőként a Magyar Földrajzi Múzeumot járták körbe Kovács Sándor vezetésével. A következő állomáshely városunk természeti értéke, a Fundoklia-völgy volt. Szerencsére, hét ágra sütött a nap, s a jellegzetes tavaszi vadvirágok is kibontották már szirmaikat, így dr. Kállayné Szerényi Júlia és dr. Szerényi Gábor szakmai vezetésével nemcsak kellemes sétában volt részük a túrázóknak, hanem sok érdekes ismerettel is gazdagodtak.

Ebéd után megtekintették Érd-Óvárosban a minaretet, majd a városközpontba visszaérkezve a Magyarok Érdi Vásárában is körülnéztek a vendégek.

(Fotó: Manek Attila)

Címkék