Magyarország nem ért egyet a célérték emeléssel

Jelentős terhet róna a tagállamokra a 2030-as európai energiahatékonysági cél 3 százalékos emelése, ezért Magyarország nem támogatja – mondta dr. Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energiaügyekért felelős államtitkára az Energia Tanács csütörtöki informális találkozóján, Vallettában.

Hasonló tartalmaink:

Az NFM pénteki közleménye szerint Aradszki András a máltai találkozón hangsúlyozta: Magyarország nem ért egyet az irányelv tervezett módosításával, amely – az Európai Tanács 2014. októberi következtetéseire alapozva – 27-ről 30 százalékra emelné a 2030-as európai energiahatékonysági célértéket.

Az államtitkár a jelenlegi érték későbbi felülvizsgálatát javasolta, tekintettel arra, hogy a korai módosítás jelentős, be nem tervezett többletköltséget róna a tagállamokra. Lényeges szempontnak nevezte, hogy hiányzik az új energiahatékonysági szakpolitikák eredményességének elemzése is, ezért csak a jó gyakorlatok összegzésével és a tudásmegosztással lehet és indokolt továbblépni.
Emlékeztetett, hogy az üvegházhatású gázok 2030-ig elérendő 40 százalékos kibocsátás-csökkentési céljának teljesülése önmagában számottevő energiahatékonyság-javulást von maga után, és ezzel együtt előrehaladást igényel a megújuló energiák alkalmazásában is. Nagy kihívást jelent a tagállamoknak az irányelv-tervezet másik rendelkezése is, ami legalább évi 1,5 százalékos energiahatékonyság-növelést írna elő a végső felhasználóknál – hívta fel a figyelmet Aradszki András. A közösségi célok eléréséhez a tagállamok számára nélkülözhetetlen a további pénzügyi támogatások megléte – tette hozzá.

Magyarország ugyanakkor támogatja az elnökség 1,4 százalékos energiamegtakarítási kötelezettségre irányuló kompromisszumos javaslatát, amely megfelelő rugalmasságot adna a tagállamoknak az energiahatékonysági céljaik meghatározásához –  közölték.

A találkozón a tagállamok az energiahatékonyságról szóló irányelv módosítását célzó európai bizottsági javaslatot vitatták meg, amely a tavaly novemberben közzétett, tiszta energiát minden európainak jogszabálycsomag részét képezi. A visegrádi országok (V4) tagállamai a tanácskozáson egyetértettek abban, hogy az energiahatékonyság fokozásában továbbra is csak nem kötelező uniós célérték lehet támogatható, emellett megfelelő kereteket és lehetőséget kell biztosítani a kapcsolódó nemzeti programok eredményes megvalósításához.

(MTI)

Címkék