Idén megkezdődhet a koncentrált szociális intézmény építkezése

A Topoly utcai koncentrált szociális  intézmény építkezéséről és működéséről tartottak lakossági fórumot tegnap este, az Érdligeti iskola ebédlőjében. Mint elhangzott, az időseket, a krízishelyzetbe került családokat és a hajléktalanokat egyaránt ellátó épületegyüttes megépítésére, berendezésére 2,1 milliárd forintot fordítanak majd a Modern Városok Program keretében.

Hasonló tartalmaink:

A szerdai fórumon dr. Aradszki András, a térség országgyűlési képviselője elmondta: a kormány tegnap tárgyalta a 2017. évi költségvetés módosítását, amelyben e koncentrált szociális intézmény kialakítására fordítandó 2,1 milliárd forintos összeg is szerepel. Az építkezés várhatóan még az idén megkezdődhet, és a jövő esztendőben be is fejeződhet – tette hozzá.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

A Topoly utcai idősotthonból az átalakítások idejére sem kell kiköltöztetni a lakókat: mint Virág Péter, a SAGRA Építész Kft. tervezője beszámolt róla, a főépületet megtartják, ehhez építik hozzá az új szárnyat. A jelenlegi épületbe a hajléktalan-ellátás kerül, az új részben pedig a családok átmeneti otthona és az idősotthon kap majd helyet, olyan kialakításban, hogy egymástól függetlenül, ám a közös funkciókat felhasználva tudjanak működni. Külön bejáratuk, pihenőkertjük lesz az időseknek, a hajléktalanoknak és a gyermekes családoknak is. Az épület teljes egészében akadálymentes lesz.

Szocgondujepulet

 

Bővül az ellátottak száma is: az idősotthonban 66 helyett 100-an lakhatnak majd, az éjjeli menedékhelyen 23 helyett 25-en. Átmeneti ellátásban 8 férfit és 8 nőt tudnak részesíteni, és kialakítanak egy hajléktalan bentlakásos otthont 10 főre (ez a szolgáltatás eddig nem volt). A családok átmeneti otthonában 40 krízishelyzetbe került embernek, azaz tíz családnak biztosítanak majd otthont. A komplexumban 70 embernek nyújtanak nappali ellátást, többek közt az Idősek Klubja keretében (ami most még a Jázmin utcában működik) – tájékoztatott Récsei Krisztina, a Szociális Gondozó Központ intézményvezetője.

Szocgondujepulet2

Azzal kapcsolatban, hogy a hajléktalan-ellátás is Érdligetre költözik, több lakó aggodalmát fejezte ki a fórumon. Ezzel kapcsolatban Récsei Krisztina hangsúlyozta: Érdre nem a klasszikus, „kapualjas” hajléktalanság a jellemző; mint mondta, büszkeséggel tölti el, hogy ellátottjai 90 százaléka munkavállaló, vagy valamilyen ellátási formában részesül. Ezek az emberek reggel elmennek, intézik a dolgaikat, majd délután hazatérnek a szállóra, ahol tanácsadással, programokkal segítik őket, hiszen a cél az, hogy visszaintegrálják őket a közösségbe.

Szocgondujepulet3

T. Mészáros András polgármester a fórum résztvevőit emlékeztette arra, hogy pár évvel ezelőtt a katolikus egyház által épített Lea Otthonnal kapcsolatban is sok ellenérzés volt, ám ezek nem igazolódtak be. Hangsúlyozta: amennyiben valamilyen gondot okoz majd a hajléktalanszállás, visszaköltöztetik a Fehérvári útra.

Szocgondkeresztm2

A lakók kérdésére válaszolva a polgármester elmondta, hogy a ’48-as emlékmű melletti volt szövetkezeti boltot le fogja bontatni az önkormányzat. A lakók felvetették, hogy a környék infrastruktúráját, szolgáltatásait fejleszteni kellene, ha új létesítmények költöznek ide. T. Mészáros András ezzel kapcsolatban elmondta: az utakat úgy kell rendbetenni, hogy közösségi közlekedésre is alkalmasak legyenek, a postai szolgáltatások fejlesztését folyamatosan szorgalmazzák, ami pedig a boltok, üzletek ide költöztetését illeti, ez nem az önkormányzat feladata, de meg fogják találni a módját annak, hogy elősegítsék e szolgáltatások bővülését Érdligeten.
– A központ megépülése az egész környék színvonalát emelni fogja – hangsúlyozta a polgármester.

Szocgondkeresztm

 

Címkék