Érettségi: befejeződött az írásbeli, megtekintés kedden

Befejeződtek az írásbeli érettségik. A kijavított vizsgadolgozatokat a vizsgázók a saját iskolájukban megtekinthetik, és – ha úgy vélik, hogy az elbírálás nem a központilag közzétett javítási-értékelési útmutató szerint történt – észrevételt tehetnek a javítással kapcsolatban.

Hasonló tartalmaink:

A z Oktatási Hivatal (OH) tájékoztatása szerint az emelt szintű vizsgadolgozatok megtekintésének dátuma országosan egységes, június 6-a, a középszintű vizsgadolgozatok megtekintési ideje az iskola döntésétől függően ettől eltérhet. Mint az ÉrdMost megtudta, mindhárom érdi középiskolában ugyanezen a napon lehet betekinteni a középszintű vizsgadolgozatokba is.

Azok a diákok, akik közvetlenül a vizsgaszervező kormányhivatalok valamelyikénél jelentkeztek érettségire, a vizsgabehívójukról, illetve az OH honlapjáról értesülhetnek arról, hol tekinthetik meg a kijavított dolgozataikat. A megtekintés napja a vizsga szintjétől függetlenül szintén június 6-a.

Az érettségi vizsgák következő szakasza az emelt szintű szóbeli vizsgák időszaka lesz. Június 8. és 15. között 181 vizsgahelyszínen, 2 809 tantárgyi bizottság előtt csaknem 41 000 szóbeli vizsgát tartanak majd meg. Az érettségizők emelt szinten 94-féle vizsgatárgyat választottak, amelyek mindegyikéből van szóbeli vizsga is. Az emelt szintű szóbeli vizsgákat a húsz megyei/fővárosi kormányhivatal szervezi.

Az OH által elkészíttetett szóbeli tételek a kormányhivatalok közreműködésével jutnak el a háromtagú tantárgyi bizottságokhoz. Ezek elnökét és tagjait a vizsgaszervező kormányhivatal bízza meg. A vizsgázó teljesítményét az adott tantárgyi bizottság mindhárom tagja a vizsgatárgy leírásában, jogszabályban rögzített szempontok alapján, egyéni értékelőlapon, külön-külön értékeli, majd az egyéni értékelések egyeztetése után közösen tesznek javaslatot az érettségi vizsgabizottságnak a vizsgázó teljesítményének minősítésére. A tantárgyi bizottság egyéni osztályozóívet állít ki minden vizsgázóról, azt a vizsgaszervező kormányhivatal küldi meg az illetékes érettségi vizsgabizottságnak.

A középszintű szóbeli vizsgákat az emelt szintű szóbeliket követően, június 19-től 30-ig tartják az érettségi vizsgát szervező középiskolákban.

(MTI, ÉrdMost)

Címkék