Misztikus krimi, pszichopata főhőssel

Az alkotás, az írás egyfajta ön-élveboncolás is egyben – vallja Kopor Tihamér, aki ha ennyire a végletekig nem is ment el a Csuka Zoltán Városi Könyvtárban rendezett könyvbemutatóján, de őszintén, nyíltan és hitelesen beszélt műveiről, motivációiról, alkotói módszereiről, szóval mindarról, amit egy íróról az olvasók általában tudni szeretnének.

Hasonló tartalmaink:

Az író legújabb, Parasztház című kötetének megjelenése alkalmából hirdették meg ezt az író–olvasó találkozót, de egy picit inkább amolyan számvetésféle kerekedett belőle, hiszen ez a regény Kopor Tihamér ötödik kötete. Méghozzá mindössze hét év alatt. Az írói pályafutását 2010-ben, ötvenes éveinek elején kezdő szerző tehát nincsen híján mondanivalónak. Megnyitja lelkét az olvasó előtt – ahogy ő mondja –, bepillantást enged belső világába a való életből, a megélt tapasztalatokból és természetesen az író képzelet elemeiből összegyúrt történteken keresztül.

A valóság persze olykor fölülmúlja a képzeletet – netán az írói intuíció láttatja előre a jövendő történéseit –, ahogy erre a 2014-ben megjelent Végvár című kötetét hozta föl példának Kopor Tihamér. A könyv születésének idején az Európát megrengető újkori népvándorlási hullámnak még csak előrezgéseit éreztük. S amiről a fikciós regény szól, mára véres valósággá vált, s a videóbejátszások akár tényszerű illusztrációi is lehettek volna az Endresz Dóra által fölolvasott regényrészletnek.

Ezen a ponton vált megkerülhetetlenné a kérdés: politizáljon-e az író, mármint a műveiben, műveivel? Kopor Tihamér esetében ez annál is inkább aktuális, mivel köztudott, hogy a helyi közéletben önkormányzati képviselőként aktív szerepet vállal. A válasz persze kézenfekvő, hiszen a magyar irodalom színe-java minden időben – ahogy erre Kopor is utalt – állást foglalt, elköteleződött valamilyen irányzat mellett. Ez persze nem feltétlenül pártpolitikát jelent – hallottuk –, hanem valamilyen értékrend mentén való alkotást. Ahogy ő például keresztény, nemzeti és konzervatív nézeteket vall, s ezek azok a pillérek, amelyekre életét és írói munkásságát építi.

Lévén mégis csak a Parasztház könyvbemutatójára voltunk meghívva, erről a legújabb regényről is beszélt Kopor Tihamér – rövid részletet is hallottunk belőle –, igaz óvatosan, mert, ahogy mondta, ez első ránézésre krimi, mégpedig misztikus krimi, tehát túl sokat nem lehet elárulni róla annak a veszélye nélkül, hogy a történet érdektelenné váljon a majdani olvasók számára. Azt azért megtudtuk, hogy a történet középpontjában egy pszichopata személyiség áll, s ez – ismerve ezt a pszichiátriai betegséget, a magát könnyen megszerettető, behízelgő modorú, de minden érzelemtől mentes sérült típust – önmagában biztosíték arra, hogy izgalmas, fordulatokban gazdag és meglepő megoldással szolgáló olvasmányt kapunk, ha elolvassuk a Parasztházat.

Levezetésként, befejezésként arra is ígéretet kaptunk, hogy nem ez volt Kopor Tihamér utolsó könyvbemutatója, az új mű már formálódik.

(fotó: Kopor Tihamér regényeiből Endresz Dóra olvasott fel részleteket)

Címkék