Szentivánéji Zenés Romkocsma

Az év legrövidebb éjszakáján a nyári napfordulót ünnepeljük. Régen a tűzgyújtással a Napot segítették a sötétséggel vívott küzdelmében. A mágikus éjjel a varázslatoknak is kedvez: főként a szerelemben és a bőségben. Sóskúton ezt a különleges éjjelt egy zenés romkocsmával teszik emlékezetessé. A programról Varga Abigéllel, a Sóskút 2000 Társaság vezetőjével beszélgettünk az ÉRD FM 101,3-on. 

Hasonló tartalmaink:

A nyári napforduló ünnepe ősi hagyományokra nyúlik vissza, mely az életet, a termékenységet és a nap győzelmét jelképezi. A kereszténység is átvette a pogányok ünnepeit, és a Keresztelő Szent Jánosból lett Szent Iván nevéhez kötötte. A fény diadala ünnepének egyik érdekes szokása a különböző gyógynövényekből történő szerelemjóslás. A megfelelő növényeket kiválasztva, majd a tűzbe vetve – a kiválasztott személyre gondolva – az egyedülálló hölgyek és urak hamarosan megtalálhatják párjukat. Szent Iván éjjelének elmaradhatatlan kelléke vagy inkább főszereplője a TŰZ. Mivel az éjszaka a sötétség és a halál birodalma, így az évnek ezen az éjszakáján a tűz erejével lehet megtörni a sötétség hatalmát. A bátrabbak nemcsak átugorhatják a tüzet, hanem a parázson járva tisztulhatnak meg az ártó szellemektől.

A Sóskút 2000 Társaság megint kitalált valamit, ez pedig a Szentivánéji Zenés Romkocsma - Június 24-én, az év leghosszabb napján egy ingyenes, baráti, vidám, de viszonylag csendesebb, beszélgetős, zenélős összejövetelt tartanak Sóskúton. Varga Abigéllel, a Sóskút 2000 Társaság vezetőjével beszélgettünk a programról az Érd FM 101,3-on. Hallgassa meg!

Időpont: 2017. június 24. szombat, 20 óra
Helyszín: a Kúria és az előtte lévő utcarész
Fellépők:
– Honyecz Ferenc (hárfa) és Sarkadi-Szabó Emese (ének) – azaz a Garland Band
– Éles Gábor (gitár)
– Labant Ada (fuvola) – Alma Latina
– Sóskúti Ifjúsági Fúvós “Kamaraegyüttes”
A belépés ingyenes!
A rendezvény fő támogatója Sóskút Községi Önkormányzata.

 

Címkék