„Az Eb legbohócabb csapata voltunk…”

Bronzérmet szerzett a csehországi Brnóban rendezett minifutball Európa-bajnokságon a magyar válogatott tagjaként Bozsoki Imre, az Érdi VSE védője – számolt be róla a klub hivatalos honlapján.

Hasonló tartalmaink:

A Nagy Lajos által három éve életre hívott együttesbe a kapitány meghívta Bozsoki Imrét, aki korábban csapattársa és játékosa is volt klubszínekben az érdi védőnek.

– Három évvel ezelőtt Nagy Lajos hívására kerültem a csapatba és ragadtam ott a mai napig is – kezdte Bozsoki.
– Várakozásokon felül teljesítettünk. A legfontosabb az volt, hogy jussunk tovább a csoportból. Az első mérkőzésen a házigazda cseheket megvertük. Ott láttam mindenkiben a tüzet, tudtuk, hogy bármire képesek vagyunk. Lényeges volt, hogy közelebb kerüljünk az élmezőnyhöz, hála Istennek, sikerült – szögezte le a 28 éves belső védő.

A csehek az európai ranglistán a románok mögött második helyen álltak. Házigazdaként a magyarok ellen kezdtek, ám a mieink telt ház előtt verték a vendéglátókat.

– Természetes, hogy ez lökést ad. Tavaly, a székesfehérvári Európa-bajnokságon harmadikak lettek, úgyhogy nagyon készültek a mostani Eb-re. Telt ház volt, háromezer néző előtt nagy élmény volt játszani – fogalmazott.

A csoportkör második mérkőzésén a magyarok simán, 6–0-ra verték Izrael legjobbjait. Az első gólt épp Bozsoki szerezte.

–Más játékerőt képvisel az izraeli csapat, mint a többiek, de az sem volt könnyű, mert nagyon pörgős csapatról van szó. Az első mérkőzésen megverték a letteket, ott voltak továbbjutási esélyeik. A gól nagyon jól esett, felszakadtak a gátak és onnantól már könnyen ment minden – tette hozzá.

A csoport harmadik körében a magyarok a biztos csoportelsőség tudatában léptek pályára Lettország ellen. Itt a mieink végig uralták a mérkőzést, s úgy nyertek 2–1-re, hogy a lettek az utolsó percben szépítettek.

– Azt vártuk, hogy a becsületükért és az életükért küzdenek, mert az addigi két meccsükön gólt sem rúgtak. Sajnos, ez a várakozás be is jött. Az agyakban benne volt már, hogy mindenképp továbbjutók voltunk. Próbáltuk azt a célt kitűzni, hogy kapott gól nélkül zárjuk a csoportkört. Ez az utolsó másodpercekben hiúsult meg, de mondhatom azt, hogy a csoportmeccsek legrosszabb játékával is magabiztosan jutottunk tovább. A törökök elleni mérkőzés és az egyenes kieséses szakasz már olyan volt, hogy ott már bárki bárkit megverhet. Egy jó napot fogsz ki, már el tudod dönteni a mérkőzést. Szerencsére ez nekünk sikerült – mondta a Törökország elleni 1–0-s győzelemmel kapcsolatban Bozsoki Imre.

A legjobb négy közé kerülésért Bozsokiék a lengyelekkel vívtak meg. Ezen a találkozón hiába dolgozott ki sokkal több helyzetet a magyar csapat, a nyolcadik percben hátrányba került, ezt pedig csak a hajrában tudta eltüntetni. Az 1–1-es rendes játékidő után pedig tizenegyesekkel kerültek az elődöntőbe.

– Mi is azt éreztük, hogy jobbak vagyunk. Sajnos itt a minifocinál egy pontrúgás elég ahhoz, hogy eldöntsenek egy mérkőzést. Ők abból rúgtak egy gólt, helyzetük és kapura rúgásuk sem nagyon volt. Mi a gólig álmoskásak voltunk, de az felkeltett minket és tényleg éreztük, hogy bennünk van a tűz és meg tudjuk fordítani a mérkőzést. Ha megfordítani nem is sikerült, hála Istennek az utolsó percekben egyenlíteni tudtunk. A büntetőknél viszont én voltam az, aki megmondta, hogy nem szeretnék rúgni, mert a lengyelek eggyel kevesebben voltak, így kellett egy játékos tőlünk, aki kimarad. Azon a meccsen nem éreztem, hogy rúgnom kellett volna. Bíztam a társakban, és meg is oldották a feladatot – jegyezte meg.

A szétlövéssel elődöntős magyar csapat ezt követően Oroszországgal csapott össze, amelytől 3–0-ra kikapott. Az oroszok kapusa azonban úgy játszott, mintha mezőnyjátékos lett volna. De hogy ez befolyásolta-e az eredményt?

– Sokat számít, ha van egy nagyon jó kapusod, aki félpályáig ki mer jönni és jó pár csapatba mezőnyjátékosként is beférne. De nem csak ez döntött a javukra. Akkor mi nagyon rosszul játszottunk, nem azt mondom, hogy olyan jól játszottak az oroszok, hanem magabiztosak voltak. Olyan játékosaik vannak, akik az orosz első osztályban játszottak 3-400 meccset, felnőtt válogatottak voltak, úgyhogy megérdemelten nyertek és az Európa-bajnokság legjobb csapata voltak – fogalmazott Bozsoki Imre.

A kisdöntőbe jutó magyar csapatra a harmadik helyért nem várt könnyű meccs, hiszen a mieink az európai ranglistát vezető Románia ellen léptek pályára. Aztán a mieink gól nélküli rendes játékidőt követően szétlövésben szerezték meg a bronzérmet.

– Az elődöntőben a két legjobb román játékos kisárgázódott, nem játszhatott ellenünk Egy magyar–románra egy magyar játékost pedig nem kell feltüzelni, az dupla erőt ad. Onnantól kezdve nem számított, ki hol áll a ranglistán. Az volt a lényeg, hogy ne kapjunk gólt és magabiztos védekezésből építkezzünk. Végül is 0–0 után hetesekkel sikerült megnyernünk a mérkőzést.” – összegezte a kontinensviadal mérkőzéseit Bozsoki Imre.

– Csehország nagyon szép hely, Brno egy kis városka, de nagyon jó volt a hangulat, a csehek megadták a módját. A várakozásokat alulmúlták, főleg a pálya tekintetében, mert az hagyott kivetnivalót maga után, de megtették a dolgukat. Mi, megmondom őszintén, az egész Európa-bajnokság legbohócabb csapata voltunk, mert minden percben, pillanatban bohóckodtunk, ezt szerintem a gólörömöknél a szurkolók is észrevehették. Ez a jó hangulat kellett a csapatnak, hogy eljussunk idáig. Sőt, még ha játékerőben nem is voltunk a toppon, akkor is az együtt a csapatért elv miatt lettünk harmadikak – jegyezte meg.

Nemcsak a magyar, hanem a többi ország csapatai is rendre a bajnoki szezon után, pihenés nélkül érkeztek a minifutball Európa-bajnokságra.

– Köszönhetően Limperger Zsoltnak és Csintalan Csabának, az erőnlétem megvolt. Nekik és az Érdi VSE elnökségének is köszönettel tartozom, hogy adtak nekem egy második esélyt a futballban, mert abba akartam hagyni, de a szezonban elért eredmények egy nagy lökést adtak. A bajnoki ezüstérem jelentette extra motiváció még bennem volt az Eb-n – zárta szavait.

(Fotó: Minifutball Szövetség)

Címkék