Tényleg leterheltek a mai diákok?

Már az alsósok is messze túlszárnyalják a szüleiket, ami a „munkaidőt” illeti. Egy magyar kisiskolás ugyanis közel 50 órát áldoz hetente a sulira, a felsősök és a gimnazisták akár 65-öt. A pedagógusok szerint a diákok rettenetesen leterheltek, az oktatási szakértő pedig lehetne orvosolni a helyzetet.

Hasonló tartalmaink:

Egy nemzetközi összehasonlítás szerint a magyar diákok jóval több időt töltenek házi feladat írásával, mint külföldi társaik többsége. Átlagosan heti 6,2 órát töltenek házi feladatok írásával a 15 éves magyar diákok, ami jóval magasabb a 4,9 órás OECD-átlagnál – derül ki a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) felméréséből, amely szerint a 29 mért ország közül nálunk fordítják az ötödik legtöbb időt a leckére a gyerekek. A magyaroknál csak az olasz, ír, lengyel és spanyol diákok kapnak több házi feladatot, míg például a finn vagy a cseh gyerekek életéből mindössze három órát vesz el a leckeírás hetente.

A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE) néhány éve közölt már egy felmérést a tanulói terhekről, ebből az derült ki, hogy a diákság csaknem hetven százaléka jár valamilyen különórára, legyen az szabadidős elfoglaltság vagy tanórához kapcsolódó program. A délutáni edzések, nyelvórák, művészeti szakkörök olyan szinten beépültek a családok hétköznapjaiba, hogy átlagosan csak két és fél óra szabadideje marad naponta a diákoknak az összes kötelező és önként vállalt feladatukon túl. A gyerekek jó része egyszerre többféle délutáni programnak is hódol, nemhogy alsó tagozatosként, de sokszor már az óvodában is. Az MSZOE szerint a diákok túlterheltségének oka elsősorban az, hogy már az órákon is megtaníthatatlan mennyiségű tanulnivalót kapnak a nebulók, és sokszor olyan lemaradást kell magántanárnál, súlyos pénzekért bepótolniuk, amit ideális esetben az órán elsajátíthattak volna.

Mennyi az elég? Van e manapság szabadideje a gyermekeknek egyáltalán? Az időbeosztásról, szabadidő eltöltéséről és a különórák dömpingjéről beszélgettünk az ÉRD FM 101,3-on Vikukel Zsuzsa fejlesztő pedagógussal. Hallgassa meg!

Címkék