Autós nyaralás: mire figyeljünk?

A következő hetekben nagyon sokan indulnak útnak nyaralni autóval. Az ORFK-OBB, a Continental Hungaria Kft., valamint a Magyar Autóklub közös  akcióval szeretné az autósok figyelmét felhívni a biztonságos közlekedésre. Ennek érdekében július 2-án közös vezetéstechnikai tréninget szerveznek, melyet azok az autósok vehetnek igénybe, akik részt vesznek a ma induló Pest megyei rendőrségi ellenőrzéseken. 

Hasonló tartalmaink:

A rendezvény részleteit ma délelőtt, közös sajtótájékoztatón jelentették be a szervezők.

Az ORFK-OBB, a Continental Hungaria Kft. és Magyar Autóklub jövő hét vasárnap egész napos nyári vezetéstechnikai tréninget szervez azon autósok számára, akiket ellenőrzés alá vontak az agglomerációs helyszíneken végrehajtott közúti ellenőrzéseken és velük szemben intézkedésre okot adó körülmény nem merült fel. Az egyenruhások mától várhatóan jövő hét szerdáig Budaörsön, Érden, Szigetszentmiklóson, Szentendrén és Gödöllőn ellenőrzik az autósokat. Az ellenőrzések során kiemelt figyelmet fordítanak a gumiabroncsok állapotára.

– Az ellenőrzések célja, hogy felhívjuk a figyelmet az évszaknak megfelelő, optimális profilmélységgel rendelkező gumiabroncsok használatára – jegyezte meg Kiss Csaba rendőr alezredes, ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály Balesetmegelőzési Osztály vezetője.

Hozzátette: a gumiabroncsok hatóságilag előírt minimális profilmélysége 1,6 milliméter, de a nyári abroncsok esetében minimum 3 milliméter mondható optimálisnak. Ezért az ennél kisebb profilmélységgel rendelkező gumiabroncsok cseréjéről időben szükséges gondoskodni. Azok az ellenőrzésen átesett autósok, akiknél mindent rendben találtak a rendőrök, ingyenes, vezetéstechnikai tréningre jogosító vouchert (kupont) kapnak ajándékba.

A 20 ezer forint értékű képzést a Magyar Autóklubnál történő előzetes regisztráció után lehet igénybe venni.

– Az újpesti tanpályánkon megvalósuló nyári vezetéstechnikai napon az autósok instruktorok segítségével megtanulhatják, hogyan nyerjék vissza uralmukat a nedves úton megcsúszó autó felett optimális profilmélységgel és nyomással rendelkező gumiabroncsokkal – hívta fel a figyelmet Dr. Hatala József, a MAK elnöke.

Ne használjunk nyáron télit!

A nyári gumiabroncs összetételéből adódóan jobb tapadást biztosít nyári körülmények között, mint a lágyabb keverékkel készülő téli abroncs. Éppen ezért javasolt a melegebb hónapokban nyári gumiabronccsal útnak indulni. Az abroncsok nyáron megnövekedett terhelésnek, illetve magas hőmérsékletnek vannak kitéve, ezért indulás előtt különösen fontos azok alapos ellenőrzése. Ezzel a defekt bekövetkezésének esélye minimálisra csökkenthető.

Ugyancsak a defektek elkerülését szolgálja a megfelelő abroncsnyomás beállítása is. – A megfelelő nyomás jobb kormányozhatóságot, optimális tapadást, fékstabilitást és fékutat biztosít. Alacsony nyomással viszont a gumiabroncs hamarabb felmelegszik, mely gyengíti az abroncs összetevőit, így növelve a defekt kockázatát – hangsúlyozta Dr. Fodor Mónika, a Continental Hungaria Kft. senior marketing és PR koordinátora.

Ezekre is érdemes odafigyelni

A nyári hónapokban a határátkelőknél megnövekedett forgalommal kell számolnia a járművezetőknek. Ezért előfordulhat, hogy órákat kell várakozással tölteni az autóban.

– Ilyenkor a szokásosnál több folyadékot kell az autóba tenni annak érdekében, hogy elkerülhessük a dehidratáltságot. Emellett azokon a felületeken, ahol erre lehetőség van, érdemes napellenzőt használni, így megakadályozva az autó utasterének gyors felmelegedését – emelte ki Kiss Csaba rendőr alezredes, ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály Balesetmegelőzési Osztály vezetője. Hozzátette: nyaralás idején nem szabad túlpakolni az autót, mert azzal ugyanolyan helyrehozhatatlan károsodásokat okozhatunk a gumiabroncsokban, mint az előírtnál alacsonyabb abroncsnyomással történő közlekedéssel. Fokozott terhelés esetén mindenképpen állítsuk be az ilyen esetekre a gépjármű gyártója által javasolt légnyomás értékeket az abroncsokban – olvasható a szervezők sajtóközleményében.

Címkék