Csipkézett emlékek otthon-itthonról

A hónap végéig különleges tárlatnak ad otthont a Parkvárosi Közösségi Ház. A Marosvásárhelyről származó, ma Martonvásáron élő és alkotó grafikus- és festőművész magához ölelte Erdélyt, s Érdre is elhozta az egykori otthonát idéző képeit.

Hasonló tartalmaink:

Az Érdi Szociális Gondozó Központ szervezésében a múlt pénteken nyílt meg városunkban Sütő Petre Rozália egyéni kiállítása a Parkvárosi Közösségi Házban. A ’90-es évektől Martonvásáron élő alkotót Kiss Sándor, a tárlat szervezője mutatta be a nagyszámú érdeklődőnek. Megtudhattuk, hogy a festőművész rajztehetsége korán megmutatkozott és szülei is nagyban támogatták művészi pályáját, így Marosvásárhelyen művészeti iskolában érettségizett, majd a kolozsvári Ion Andreescu Művészeti Egyetemen folytatta a tanulmányait, ahol képgrafikus és rajztanári diplomát szerzett.

Innen Csíkszeredára, majd Nagybányára vezetett az útja, ahonnan Ferenczy Károly, Hollósy Simon vagy Torda János és még sok kiváló művész pályája indult az 1890-es években megalakult művésztelepről, de korunk művészei között Sütő Petre Rozália is jelen volt.

1990-ben költözött Martonvásárra, s még abban az évben tagja lett a Magyarországi Alkotók Egyesületének. A helyi iskolában tanít, s később létrehozta azt a művészeti csoportot, amelyben igencsak figyelemre méltó eredménnyel, 8 és 18 év közötti gyermekeket tanít rajzolni. Több mint tízszer kaptak meghívást Portugáliába, a Nemzetközi Ifjúsági Fesztivál keretében megrendezett kiállításra, de hazai pályán is szép sikerekkel dicsekedhetnek tanítványai. Nem csoda, hogy az „Invenció ’96” díjat is a magáénak tudhatja, amellyel a legeredményesebb felkészítő tanárokat tüntetik ki. Mégis a legbüszkébb két unoka tanítványára, Olivérre és Danira, akiknek rajzai Japánba, Szlovákiába, Lengyelországba, Portugáliába és az UNESCO székházába is eljutottak – emelte ki Kiss Sándor.

A grafikus- festőművész Itthon – Otthon című, érdi kiállítását Majorné Bániczki Julianna művésztanár nyitotta meg, aki úgy fogalmazott: Sütő Petre Rozália magához ölelte Erdélyt, s magyarországi benyomásai mellett, régi otthonát is elhozta nekünk. Képeit végigkísérik a különlegesen megszerkesztett famotívumok. Szellemi kincse pedig Kolozsvár és az onnan magával hozott szőttesek. A nagymama készítette kézimunkákat átmentette, a szó szoros értelmében belealkotta a képeibe és festékkel rögzítette. Így ezek az egykori csipkék, varrottasok, szőttesek, nemcsak hosszú életet, de új értelmet nyertek. Munkáiban egy-egy, számára meghatározó város kedvenc, patinás épületei is ott rejtőznek, különböző ábrázolási módban. A nagymamától hallott, gyermekkori mesék, mondák, balladák világát nagyszerűen ötvözi a hajdani asszonyok keze munkájával alkotott csipkékkel és szőttesekkel – emelte ki megnyitójában Majorné.

Sütő Petre Rozália kiállítása június 28-ig megtekinthető a Parkvárosi Közösségi házban.

(Érdi Újság)

Címkék