Ingyenes étkezés és tankönyv még több gyereknek

Jövőre még több gyermek vehet részt az ingyenes és kedvezményes étkeztetésben, valamint az ingyenes tankönyvellátásban.

Hasonló tartalmaink:

2018. január elsejétől a kormány még több család számára biztosítja a kedvezményes tanév közbeni étkezést és az ingyenes tankönyvellátást a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény jogosultsági jövedelemhatárának 5 százalékos emelése által.

A kormány javaslatára az Országgyűlés június 13-án döntött a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény jogosultsági jövedelemhatárának 5 százalékponttal történő megemeléséről.  Ennek hatására várhatóan 20 ezerrel több gyermek veheti igénybe az ingyenes, illetve kedvezményes intézményi gyermekétkeztetés, valamint egyes esetekben a szünidei gyermekétkeztetést, továbbá az ingyenes tankönyvtámogatást is.

2018-tól a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény jövedelemhatára alapesetben az öregségi nyugdíjminimum 130 százalékáról 135 százalékára, míg a tartósan beteg, fogyatékos gyermek, gyermekét egyedül nevelő szülő, valamint nagykorúvá vált, még tanuló fiatal felnőtt esetében pedig 140 százalékról 145 százalékra emelkedik. Ez azt jelenti, hogy az egy főre jutó jövedelemhatár jövőre alapesetben 38.475 Ft, tartósan beteg, fogyatékos gyermek, gyermekét egyedül nevelő szülő, valamint nagykorúvá vált, de még tanuló fiatal felnőtt esetén 41.325 Ft lesz.

A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak amellett, hogy évente 12 ezer, illetve hátrányos, halmozottan hátrányos helyzetű gyermek esetén 13 ezer forint értékű „gyermekvédelmi” Erzsébet-utalványt kapnak, előnyt élveznek az ingyenes illetve kedvezményes gyermekétkeztetésnél és ingyenes tankönyvellátásnál is.

Magyarország ma egy olyan egyedülálló európai ország, ahol majdnem félmillió gyermek étkezik ingyen, 2010-hez képest megötszöröződött az ingyen étkező bölcsődések száma, az óvodások esetében 2010-ben tízből három gyermek, 2018-ban már nyolc kapja ingyen a reggelit, az ebédet és az uzsonnát. Nemcsak iskolaidőben, hanem az iskolai szünetekben is gondoskodunk a rászoruló gyermekek étkeztetéséről. Az őszi tanévtől már az elsőtől a kilencedik évfolyamig, minden gyermek kap ingyen kapja tankönyvet, de a 9. évfolyam fölött is jár az ingyenes tankönyvellátás a rászoruló – többek között a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult – gyermekeknek.

(EMMI)

Címkék