Kiváló lesz a görögdinnyetermés

Várhatóan kiváló lesz a görögdinnyetermés – és ez érvényes a mennyiségre és a minőségre is, hiszen az időjárás kedvezett ennek a növénynek – emelte ki Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár egy mai rendezvényen.

Hasonló tartalmaink:

Czerván György elmondta: idehaza ötezer hektáron termesztenek görögdinnyét, a vásárlók pedig öt fő termőkörzet gyümölcsei közül választhatnak. Ezek közül a békési és a szabolcsi termőterület a legnagyobb, ezeket követi a hevesi, a jászsági és a baranyai. Országosan mintegy 200 ezer tonna termés várható, ennek 40 százaléka exportra kerül.

Idehaza már kapható a magyar görögdinnye, a külföldi szállítmányok néhány nap múlva indulnak el, elsősorban Németország, Lengyelország, Csehország és a balti államok felé.

A hazai fogyasztás átlagosan 13-15 kg/fő évente. A termelők fajta- és technológiai váltással alkalmazkodnak a változóban lévő fogyasztói igényekhez, hiszen egyre csökken a nagy méretű (8-10kg) dinnye iránti kereslet, és egyre több fogy a kisebb (4-6kg) gyümölcsökből.

Sárgadinnye várhatóan 600 hektáron érik majd az országban. A két fő termőkörzete Bács-Kiskun és Békés megye. Az innen remélt 18 ezer tonnányi termés csaknem egésze – hasonlóan a korábbi évekhez – itthon talál majd vevőre.

A kormány támogatásokkal is segíti a termelőket. A gazdák immáron harmadik éve a területalapú támogatás mellett (70 ezer Ft/Ha), termeléshez kötött támogatást is (86 ezer Ft/Ha) kapnak. Emellett vihar, jég és más elemi károk esetén is a gazdák mögött áll a kormányzat.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a rendezvényen elmondta, igen jó dinnyeszezonnak nézünk elébe. Ez részben annak köszönhető, hogy a termelők egy, a korábbinál intenzívebb termeléstechnológiára váltottak, amely ugyan megnöveli a termelés költségeit, ám jobban reagál a piaci igényekre. Az elnök hozzátette: a kamara fórumot kíván teremteni az ágazat szereplőinek a korábban tapasztalt piaci anomáliák elkerülésére, de ha ilyen történne, a gazdák számíthatnak a kamarára.

(FM Sajtóiroda)

Címkék