Nincs olyan csapat, amelyet ne tudnánk legyőzni!

Nincs olyan csapat, amelyet ne tudnánk legyőzni, de ez nem azt jelenti, hogy nincs olyan, amelytől ne tudnánk kikapni.” – ezt mondta Szabó Edina lapunknak a hétfői nyilvános edzés után, ahol az ÉRD női kézilabdacsapata bemutatta az új igazolásokat. A vezetőedzőt kérdeztük.

Azt hiszem, kijelenthető, hogy erősödött a csapat, de miben és hogyan lett erősebb, mint a tavalyi vagy az az előttiek?

– Miért gondolod ezt ennyire biztosan? – kérdezett vissza Szabó Edina. – A csapatok erőssége attól függ, hogyan tudnak összeállni, hogyan lehet őket jól használni a játékban. Az, hogy hogyan áll össze a védekezésünk, az meghatározó lesz. Azt biztosan lehet mondani, hogy ezzel a kerettel nagyobb esélyünk van arra, hogy az egész szezonban azt a jó minőségű kézilabdát tudjuk játszani, ami az előző szezonra jellemző volt, de voltak benne hullámvölgyeink, hiszen olyan terhelésnek voltak kitéve a játékosok, amit nem lehetett végigjátszani. Ebből tanultunk, a klub vezetése levonta a tapasztalatokat és ez a keret úgy lett összerakva, hogy képes legyen az összes mérkőzésünket magas szinten lehozni.

Elnök úr azt mondta, a dobogós helyek egyikének megszerzése a cél, illetve az EHF-Kupában a csoportkörből való továbbjutás. Viszont, most már nem azt mondják, hogy a harmadik hely, hanem azt, hogy dobogó.

– A vezetők dolga a célok meghatározása. Aki Érdre jár, tudja, hogyan dolgozunk, játszunk. A csapat mindig mindent megtesz, hogy a lehető legjobb eredményt érje el. Aztán, hogy ez mire lesz elég? Szeretnénk előrelépni, de a helyünket tartani nem lesz könnyű, látva a többi csapat erősítéseit. Egy nagyon kiélezett bajnokság elé nézünk. Az Európa Kupával kapcsolatban remélem, a szélesebb kerettel jobban sikerül majd úgy forgatni a csapatot, hogy végig versenyben tudjunk maradni. De ez azért totál szerencse kérdése is, mert sorsolás meg minden…

Jelen pillanatban nincs olyan csapat, amelyet ne tudnánk legyőzni, de ez nem azt jelenti, hogy nincs olyan, amelytől ne tudnánk kikapni.

Csúnya kifejezéssel élve most öt plusz egy plusz egy játékos érkezett, hiszen az egyik plusz Bernát Dorina, aki már többször pályára lépett a felnőttek között, a másik ugye Reizinger Sára, aki többször készült már Önökkel, illetve van a klasszikus értelemben vett öt új igazolás. Hogyan tudná jellemezni őket?

Sári már tavaly is velünk készült, egy nagyon tehetséges, okos, ügyes lány. Nyáron adunk neki lehetőséget, hogy velünk tudjon készülni, meglátjuk, be tud-e kapcsolódni év közben is a munkába. Dorinának és nekünk is nagyon fontos az iskola. Leérettségizett, idáig is velünk edzett, de most teljes értékű felnőtt játékos lett. Nagy harc vár rá, hosszú út áll előtte, hogy stabil csapattaggá tudjon válni, de a lehetőséget megkapja rá.

Ami a többieket illeti, mind az öten saját nemzetük válogatottjai, ez sok mindent elmond, hiszen olyan országokról beszélünk, mint Magyarország, Svédország és Franciaország, amelyek ott vannak a top mezőnyben. Rutinos játékosok, nagy harcosok, jól védekeznek. Gávai Szonja is jól védekezik, Tóth Gabi is képes jól védekezni. Lassource kiváló védő, Jamina Roberts is nemzetközi szinten jegyzett védő, bár neki nem igazán ez az erőssége, de színesen lehet őt használni. Szeretnénk visszatalálni arra az útra, ami az előző két évben jellemző volt, gondolok itt az öt-egyes, négy-kettes védekezésekre is. Julie (Foggea – a szerk.) nagyon jól meg fogja magát értetni (Janurik) Kingával. Jó és rutinos emberek, akik tudják, mennyi erőfeszítést kell tenni egy csapatba való beilleszkedéshez. Rendben lesz ez, de el kell kezdeni dolgozni.

Mi alapján igazolták le ezt az öt játékost? Ilyen magas szinten már nincs akkora különbség játékos és játékos között. Nyilván van különbség játékos és klasszis, klasszis és világklasszis között, de mi dönt egy igazolásnál?

Háromféle kritériumunk van: az első, hogy szakmailag milyen játékosra van szükségünk, a második, hogy emberileg (kor, tapasztalat, nyelv, mentalitás, stb.), a harmadik pedig, a kiválasztott ember akar-e a csapatba jönni.

Még van nyolc hét a bajnokság kezdetéig. Mi vár addig a csapatra?

Eszméletlenül izgalmas felkészülés lesz. Elkezdünk dolgozni, de máris elviszik a válogatottakat, ami bizonyos szempontból nem könnyíti meg az edzők munkáját, de legalább lesz időnk egy kicsit dolgozni a többiekkel, aztán majd meglátjuk, hogy jönnek vissza. A klub ismét megrendezi a hazai tornáját, utána pedig elutazunk Koreába, ahová elsősorban tanulni megyünk, szeretnénk más stílusokat megnézni, de azért egy kicsit világot látni is, megismerni egymást utazás közben, tehát ez egy csapatépítő dolog is. Szeretnénk egy új típusú kommunikációt kialakítani, a klubunkat még közelebb hozni a szurkolókhoz. Ez remek alkalom lesz. Aztán hazajövünk és ott már a formába hozás lesz a fő.

Címkék