A város megőrzi az Elvira major értékeit

Mire jók a génbankok és miért fontos őket megőrizni? Annak kapcsán beszélgettek erről a Lánchíd Rádióban, hogy már az országos sajtó is azzal foglalkozik, hogy Érd Megyei Jogú Város ipari parkot létesítene az Elvira majorban úgy, hogy a génbankot megtartaná és a gyümölcsfa állományt is megvédené.

Hasonló tartalmaink:

A Zöldgömb című műsor első vendége Dr. Rodics Katalin ökológus volt, akit arról kérdeztek, hogy miért fontosak a génbankok.  A szakember elmondta, hogy a magbankok jelentősége abban rejlik, hogy a földi élet minden formáját meg lehet őrizni és nem kell ketté választani a mezőgazdasági és a vadon élő, jelenleg még nem haszonnövényeket. – Minden országnak nagyon kell figyelnie a saját élővilágának sokszínűségére, mert ez a legtöbb helyen csökken. Ez nem csak a vadon élő növényekre igaz, a mezőgazdaságban használt régi fajtáink ugyanolyan veszélyeztetettek – mondta a szakember. A régi fajták eltűnésének fő oka, hogy a mezőgazdasági termelésben egyre kevesebb fajtát használ az emberiség, mert a gazdasági szempontból leghasznosabb (például legnagyobb terméshozamú, azonos nagyságú, szállítást, törődést jól tűrő stb.) fajtákat termesztik. Itt a fő veszély az, hogy az állomány annyira egységessé válik, hogy egy-egy betegség az egészet könnyen kipusztíthatja. Ezért fontos megőrizni a többi fajtát, illetve az eredeti, úgynevezett vad rokon fajokat is. Ezt a feladatot ma a génbankok végzik. A szakember az érdi génbank kapcsán aggodalmát fejezte ki, mivel szerinte veszélybe sodorják azzal a méheket – akik beporozzák a gyümölcsfákat – ha megszüntetik a magbank melletti puffer területet.

A műsor megszólaltatta T. Mészáros András polgármestert is, aki szerint komoly csúsztatás van a Földművelésügyi Minisztérium és a Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutató-Fejlesztő  Kft. sajtókommunikációjában. – Az a szükség, hogy Érden kell egy ipari park – hogy harmincezer embernek ne kelljen naponta bemenni Budapestre dolgozni, hanem Érden találja meg a kenyerét és az életlehetőségét és az egzisztenciáját biztosító munkahelyet – az az igény már 80 éve felmerült. Amikor 2015 nyarán Érdre látogatott a miniszterelnök, hogy bejelentse, hogy Érd 40 milliárd forint fejlesztési támogatásban részesül, már az előzetes megbeszélésekből tudta, hogy szándékaink szerint szeretnénk létrehozni egy 200 hektáros ipari parkot – hangsúlyozta a polgármester. Mint a polgármester felidézte, még két esztendeje kormányhatározat született arról, hogy Érd Megyei Jogú Város gazdaságfejlesztési céljainak támogatása keretében új ipari, gazdasági övezetet kell kialakítani, ám ez mindmáig nem történt meg. Mivel az ipari park kétszáz hektáron épülne, ilyen nagy terület pedig (úgy, hogy csak egy tulajdonosa van, és legfeljebb három tagból áll) csak az Elvira major van, ami az államé, ezért a város arra tesz javaslatot, hogy az itteni szántót jelöljék ki a létesítménynek.  – El is kezdődtek a reményteli tárgyalások az Elvira major területére, hiszen a közel 600 hektáros területből 450 hektár szántóföld. A génbank 15 hektáron fekszik, a gyümölcsös pedig 75 hektáron, ennek tükrében pedig látni kell, hogy a föld nagyobb része szántó föld. – A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) honlapján megtalálható információk alapján 92 hektár az a terület, amelyen gyümölcsös, illetve faiskola található. A maradék közel 500 hektáros területen szántók, gépjavító üzem, öntöző üzem és 80 fős szálló találhatóak. Véleményünk szerint az ekkora méretű szántón és a már jelenleg is ipari övezetű területen – ésszerű kompromisszummal – a gazdaságfejlesztési övezet kialakítása megkezdhető lenne – jegyezte meg T. Mészáros András. Kérdésre válaszolva a polgármester kijelentette, hogy a tervezett ipari park megvalósulása esetén sem szűkítik a termőföld területeket. – Érden lényegében nincs ipari parknak hasznosítható telek, de mi egyébként is inkább gazdaságfejlesztési övezetet tervezünk, ami azt jelenti, hogy főleg könnyűipari vállalkozókat telepítenénk, akik munkahelyeket teremtenek. A városvezető a Lánchíd Rádióban is kijelentette, hogy nem kívánnak egyetlen egy fát sem kivágni. – Az Elvira major területén fekvő gyümölcsös, illetve a génbank megőrzendő érték az ország és a város számára is; nem célunk egyetlen fa kivágása sem – zárta szavait T. Mészáros András.

(Érdi Újság)

 

Címkék