Előzzük meg a katasztrófát!

A napokban kiégett egy autó egy érdi családi ház garázsában, alig két hete Tárnokon az erdő aljnövényzete kapott lángra, illetve egy érdi melléképület tetőszerkezete gyulladt meg, vélhetően villámcsapástól.  Csámpai Attilával, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjével arról beszélgettünk, hogyan előzhetők meg a tüzes balesetek, katasztrófák.

Hasonló tartalmaink:

Mint a szóvivő elmondta, Pest megyében az érdi kirendeltség vonul ki legtöbbször, legyen szó akár tűzről, akár műszaki mentésről – tavaly több mint 2200 esetben avatkoztak be az érdi tűzoltók, igaz, az érdi kirendeltség illetékességi területe igen nagy. Érden a lakóépületekben keletkezett tüzek fordulnak elő leggyakrabban, hiszen ez sűrűn lakott település.

Télen a helytelen fűtési gyakorlat miatt keletkezik a legtöbb tűz, míg nyáron a nyílt láng,vagyis kipattanó szikrák, eldobott csikkek felelősek a balesetékért. Az elektromos meghibásodásból eredő tűzesetekből is egyre több van. A legtöbb elektromos hálózat túlterhelt: sokan használnak klímaberendezést, üzemeltetnek egyszerre több hűtőszekrényt, a töltőket nem húzzák ki a konnektorból, a televíziókat folyamatos készenléti állapotban hagyják, és egy bekövetkező rövidzárlatból pillanatok alatt megvan a baj – mutatott rá a szóvivő, hangsúlyozva: a legtöbb tűzesetet nem természeti katasztrófa, hanem emberi gondatlanság okozza.

A Katasztrófavédelem szakembere azt javasolja a nyaralni indulóknak, hogyha nem is tudják lekapcsolni a villanyórát, legalább szakaszosan áramtalanítsák az épületet. Ha ez nem megoldható, húzzuk ki a konnektorból a tévét, a rádiót, a telefontöltőket, hiszen így csökkenthetjük az elektromos zárlat lehetőségét. Indulás előtt győződjünk meg arról is, hogy nem maradt nyílt láng az épületben, és kérjük meg rokonainkat, szomszédainkat, hogy időnként nézzenek rá otthonunkra.

(Fotó: BM OKF)

Címkék