Keddtől a legmagasabb hőségriasztás lesz érvényben

Augusztus 1-től augusztus 4. éjfélig a legmagasabb, harmadik szintű hőségriasztás lesz érvényben az országban, ezt rendelt el az EMMI  országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkára – írja a kormány.hu.

Hasonló tartalmaink:

Harmadfokú hőségriasztás elrendelésére akkor kerül sor, ha legalább három egymást követő napon eléri, vagy akár meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot. A tartós hőség az egészséges szervezetet is megviseli, a szív- és a keringési betegségben szenvedőkön túl, ilyenkor bárkinél előfordulhatnak egészségügyi panaszok.

Éppen ezért a nagy melegben kiemelten fontos a fokozott folyadékbevitel, de kerülni kell a magas koffein-, illetve cukortartalmú, valamint alkoholos italok fogyasztását.
A kormány felhívja a lakosság figyelmét arra is, hogy akik a hőség ellenére autóba kényszerülnek, fokozott óvatossággal vezessenek, mert a nagy meleg a koncentrációt is negatívan befolyásolhatja.

Az EMMI közleménye arra is emlékeztet, hogy akik a hőség idején vízparton tartózkodnak, fontos, hogy a déli órákban kerüljék a napozást és ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel kenjék be magukat naptejjel, vagy védjék a bőrüket világos, jól szellőző ruhával.
A legmelegebb órákban, 11 és délután 3 között érdemes árnyékban tartózkodni. Emellett az országban több mint 2000 légkondicionált helyiség van,a melyet bárki igénybe vehet, Ezeknek listáját a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján lehet letölteni.

Címkék