A szelfi sötét oldala

Mi is az a szelfi? Önfotó, vagyis olyan fénykép, amit szerzője önmagáról készít.Vannak alkalmak, amikor bár látványos lenne, de kifejezetten veszélyes szelfit készíteni. Mégis sokan vállalják a kockázatot egy jól sikerült fotó érdekében, pedig tisztában vannak annak kockázatával.

Hasonló tartalmaink:

A jelenség hátterében az állhat, hogy a közösségi oldalak szinte mindennapossá váló  használata mellett az emberek érzelmileg is érintetté válnak, szeretnének minél vonzóbb képet kialakítani magukról, ennek érdekében pedig hajlandóak nagyon messzire is elmenni. Készült már szelfi a rio de janiero-i Jézus szobor tetején, repülőn kényszerleszállás közben, vagy meredek szakadék szélén egyensúlyozva.

Egy amerikai szociálpszichológus azt vizsgálta, hogy mi állhat a túlzásba vitt szelfizés hátterében. Megállapítása szerint a legtöbb fiatal önmaga megismerésére használja a szelfit, ugyanis az önmagukról alkotott kép döntő szerepet játszik abban, hogy mások milyennek látják őket. Az okostelefon segítségével néhány kattintással világgá kürtölhetik, hogy kinek tartják magukat. Minél egyedibb és minél veszélyesebb körülmények között készül a kép, annál nagyobb a sikere. Ezért azonban meg kell küzdeni.

Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy szelfikészítés előtt mindenki győződjön meg arról, biztonságos helyen tartózkodik, és az életét, testi épségét semmi nem veszélyezteti. A szelfizéssel összefüggésben bekövetkezett balesetek, halálesetek megelőzése érdekében figyelemfelhívó ábrák készültek, hogy ráébresszék a fiatalokat, az internetes tetszésnyilvánítások vagy a vicc kedvéért nem érdemes magas feszültségű vezetékre mászni, érkező vonat előtt pózolni vagy vezetés közben szelfizni.

Sajnálatos módon hazánkban is folyamatosan nő az amatőr fotósokkal történő balesetek száma. Súlyos sérülések és halálesetek is előfordultak magyar fiatalok körében, akik egy rosszul megválasztott helyen akartak fotót készíteni magukról. Bármennyire is menőnek tűnik egy szelfi, sokkal többet veszíthet vele bárki, mint az a néhány plusz lájk, amit bezsebelhet vele.

(Forrás: Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály)               

 

 

 

 

 

 

 

 

Bátor vagy, esetleg vakmerő? Ugye Te nem kockáztatnád az életed, testi épséged egy „tökéletes szelfiért”?

A döntés a Te kezedben van!

 

Segélyhívó számok: 107,112

 

 

                                                            Pest Megyei Rendőr-főkapitányság

                                                                                  Bűnmegelőzési Osztály                

Címkék