Tiszteljük a vizet!

Három halálos vízibaleset történt az idei nyáron a Duna százhalombattai szakaszán – írja a Százhalombattai Hírtükör. Érthető, ha hűsölni szeretnénk a vízen vagy a parton, de az alapvető szabályok mellőzése könnyen tragédiához vezethet – figyelmeztetett Szél Pál, a Városi Polgárőrség vezetője.

Hasonló tartalmaink:

Legutóbb, augusztus 6-án egy kishajó sodródott uszály alá Százhalombatta közelében. Vezetője, egy 71 éves érdi férfi utolsó erejével adta ki öt éves unokáját a legénységnek, ő maga azonban végleg elmerült. A gyerek viselt mentőmellényt, a nagypapa azonban nem, pedig ha így tett volna, valószínűleg életben marad.

A balesetek hátterében általában egyszerre több hiba is áll – emelte ki Szél Pál. Ebben az esetben például nemcsak a mentőmellény hiányzott, hanem az is végzetes könnyelműségnek bizonyult, hogy a csónak a folyó közepén, a hajóúton állt meg, miközben északi és déli irányból is közeledett egy-egy tolóhajó. Ezek a hatalmas járművek több száz tonna súlyt szállíthatnak, így lassúságuk ellenére sem képesek a gyors irányváltásra vagy fékezésre. Fékútjuk lejtmenetben 7-800, völgymenetben 150 -200 méter. Ezért történhetett, hogy a kapitányoknak nem maradt egyéb lehetőségük, mint a figyelmeztető kürtjel. A motorcsónak vezetőjének azonban nem sikerült biztonságos távolságba navigálni.

Nagyon fontos, hogy kishajóval csak a folyással szembeni jobb oldalon, a folyó szélén szabad haladni, amely táblával is jelölve van. A hajózó útban lehetőleg ne tartózkodjunk, és ha át akarunk kelni a mások oldalra, azt a lehető legrövidebb úton, vagyis derékszögben tegyük! A folyón mindig a nagyobb járműnek van elsőbbsége. Sosem szabad csónakkal elindulni evező, az utasok számának megfelelő úszómellény, lámpa, elsősegélycsomag és első, hátsó vasmacska nélkül. A járműben csak annyian tartózkodjanak, ahány személyre engedélyezve van, és természetesen arra is ügyelni kell, hogy a mozgásukkal ne billentsék ki az egyensúlyából.

A törvény nem véletlenül tiltja a fürdőzést a Dunán. Kivételt ez alól csak a kijelölt szabadstrandok jelentenek. Szél Pál szerint megérné ilyet létesíteni városunkban, de addig is, amíg nincs, az esetleges mártózás, hűsölés során nagyon javasolt betartani néhány alapvető biztonsági szabályt.

A korábbi, csónakház alatti fulladás során 7-8 vendégmunkás tartózkodott a vízparton. Valószínűleg ittasak voltak és azzal sem törődtek, hogy egyikük sem tud úszni. A folyó szelídnek tűnik, valójában azonban hatalmas az ereje és kiszámíthatatlan. Azon a részen különösen egyenetlen, gödrös a meder, ráadásul rendkívül erős a sodrás. Az áldozat eltűnt egy gödörben, és a társai nem tudtak azonnal a segítségére sietni, mivel nem tudtak úszni. A holttest csak órákkal később került elő.

Még jó úszók is odaveszhetnek, ha nincsenek tekintettel a meder kiszámíthatatlanságára, a sodrásra, az esetleges örvényekre, vagy felhevült testtel ugranak a vízbe. A hirtelen nagy hőkülönbség ugyanis szívgörcsöt okozhat. Mielőtt vízbe megyünk, mindig hűtsük le a szívtájékot, fejünket, arcunkat, ittasan pedig egyáltalán ne fürödjünk szabad vízben, az ítélőképességünk ugyanis biztosan nem megfelelő! Figyeljünk egymásra, a gyerekeket különösen tartsuk szemmel!

Szél Pál szerint mindenkinek érdemes tájékozódni és megbizonyosodni arról, hogy adott esetben közel a segítség, mielőtt vízre száll. A 10 lóerő alatti motoros járművek vezetéséhez például nagykorúak számára nem kell külön engedély, de ezek is képesek 35-40 kilométeres gyorsaságra, amely a vízen nagy sebesség, akár 30-40 méteres fékúttal. A százhalombattai polgárőrség szinte naponta ment a folyóról műszaki problémák vagy a nem megfelelően megválasztott sebesség miatt.

Nyolcszemélyes mentőcsónakjuk és tízfős képzett egységük bármikor gyorsan mozgósítható. Ha bajba kerülünk, vagy csak jeleznénk, hogy kimentünk a vízre, esetleg segítséget kérünk a szabályos közlekedéshez, bármikor hívhatjuk a diszpécsert a 23 358 723-as számon.

Címkék