Váctól Mohácsig úszik 7 nap alatt a magyar extrémsportoló

2017-ben a Duna Régió Stratégia soros elnökségét Magyarország látja el. A feladatokat koordináló Külkereskedelmi és Külügyminisztérium számára fontos, hogy minden Duna menti településhez eljussanak az éves elnökség legfontosabb üzenetei és a települések véleménye is megjelenjen a záró konferencián.

Hasonló tartalmaink:

Ezen célok elérése érdekében választott partneréül a KKM Hídvégi-Üstös Pál magyar ultrasportolót és kérte fel, hogy a “70 maraton a Dunáért” programsorozat keretében fussa végiga a Duna völgyét a Fekete erdőtől a Fekete tengerig és Magyarországon tájékoztassa a hozzá csatlakozókat a Duna völgyének legfontosabb üzeneteiről és, hogy helyben mit tehetnek egy élhetőbb Duna völgyért.

Hídvégi-Üstös Pál az őszi futás terepbejárásaként egy 150 éves velocipéd másolattal már végig jártaa Duna menti településeket ez év júliusában. A programsorozat második elemeként ússza végig a Dunát Váctól Mohácsig, ahol több helyen visszafelé, az árral szemben kell úsznia, hogy a forgók le ne húzzák.

Bár egyszer már – a világon egyedüliként – végig úszta a Tiszát is 32 nap alatt, azt mondja, hogy a Duna sokkal szeszélyesebb, embert próbálóbb. A Tisza 852 kilométeres távja után a Dunán “csupán” 235 kilométert úszik, Váctól Mohácsig 7 nap alatt, napi minimum 10 órában. Érden szombat este pihent meg a sportoló.

Hídvégi-Üstös Pál az érdi Duna-parton az Érdi Újság kérdésére elmondta, hogy évtizedek óta küzd azért, hogy minél több ember komolyan vegye a teremtett és eredeti környezet védelmének fontosságát, valamint azokat a pozitív emberi értékeket, mint a pozitív gondolkodás, a kitartás, a hit. Épp ezért a táv gyors végigúszása helyett inkább gyakran megállva, vízben vagy a parton találkozik minél több Duna menti lakossal, sportolóval, strandolóval, hogy tudjon beszélgetni erről.

Az ultrasportoló több mint 15 éve hajt végre emberfeletti sportteljesítményeket, végigúszta és végig is futotta a Tiszát, majd 2000 embert mozgósított egy 15 napos Tiszavölgy Kalandtúra rendezvénysorozat keretében. Az Old Spice Afrika Expedíció során egy nemzetközi csapatot vezetve végigkerékpározta és futotta Afrikát Fokvárostól Alexandriáig, járt Nyugat Szaharában, futott a Nílusért Szudánban és 2013-ban húszezer kilométeren keresztül járta, biciklizte végig Közép-Ázsiát magyar felfedezők nyomában, fiatal kutatóknak lehetőséget nyújtva terepmunkára.

Szeptember végén pedig az év legnagyobb sportteljesítményére készül a sportember: a Duna Régió Stratégia soros elnökségének évében a „70 maraton a Dunáért” elnevezésű program keretében végigfutja a Duna teljes, 3000 km-es hosszát, a Duna forrásától a torkolatig, 10 országon keresztül.

Címkék