Tudománytörténeti újdonságok a Tátrától Tokióig

Negyvenedik alkalommal rendezett tudománytörténeti konferenciát a Magyar Földrajzi Múzeum, Terra Incognita – Fehér foltok a tudománytörténet műhelyeiből címmel. Az Érdi Napok keretében tartott konferencián került sor a Teleki Sámuel-érem átadására is.

Hasonló tartalmaink:

A tudománytörténeti konferencia ismeretterjesztő küldetése mellett tiszteletadás az alapító Balázs Dénes emlékének – hangsúlyozta köszöntőjében T.  Mészáros András polgármester, hozzátéve: a múzeum folyamatosan megújul és fejlődik, a tudomány, valamint a város érdekében és örömére.

IMG_0073(1)

– A tudománytörténeti konferencia országos jelentőségű rendezvény. Számos új kutatási eredmény került napvilágra, amelyeknek itt fórumot adunk – mondta érdeklődésünkre dr. Kubassek János múzeumigazgató, hozzátéve: az ország számos pontjáról érkeznek érdeklődők és résztvevők, akik komoly kutatási eredményekkel járulnak hozzá e szakterület teljesebbé tételéhez.

– Külön öröm számunkra, hogy érdi elődadók is részesei rendezvénysorozatunknak – hangsúlyozta a múzeumigazgató, hozzátéve: a múzeumi munkatársak is több előadással készültek erre a napra.

Lendvai Timár Edit  Göran Wahlenberg Északnyugat-Kárpátokban végzett földtudományi munkásságát ismertette. Wahlenberg a Magas-Tátra és környéke kétszáz évvel ezelőtti állapotának egyedülálló tudományos adatbázisát hozta létre.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Lehoczki Zsuzsanna, a múzeum munkatársa az Érden 1829-31 között bekövetkezett járványos megbetegedésekről tartott előadást, Pergel Antal történész, az Érdi Szakképzési Centrum főigazgatója Gyarmatai Dáni Béla vezérkari századost, az orosz-japán háború idején Tokióba kirendelt katonai attasét és munkásságát mutatta be a közönségnek. Dr. Kubassek János múzeumigazgató Teleki Pál tanítványáról, dr. Ujpétery Elemér tudósról és diplomatáról beszélt, akinek szellemi hagyatékát a múzeum őrzi.

Még egy érdi vonatkozású előadást hallhatott a közönség: Dr. Stencinger Norbert történész, gimnáziumi tanár Füstös Antal 1965-től 1877-ig tartó érdi egyházi szolgálatát idézte fel, bemutatva az óvárosi római katolikus közösség vezetőjének a helybeli ifjúság szellemi, lelki nevelésében játszott szerepét.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

A tizenöt előadás segítéségével a közönség bepillantást nyerhetett magyar és külföldi természetkutatók életébe, munkásságába (a már említettek mellett Rónai András, Doleschall Lajos, Witti Xavér Ferenc, Czetz János, Kitaibel Pál), és megismerkedhetett régi térképművekkel is. A konferenciát dr. Nóvé Béla filmbemutatója zárta, címe: Patria Nostra – 56-os menekült kamaszok a Francia Idegenlégióban.

A rendezvényen átadták a Magyar Földrajzi Társaság és Érd városa által alapított Teleki Sámuel-érmet is, amit azok nyerhetnek el, akik jelentős mértékben gyarapították a földrajz és a társtudományok ismereteit. A díjat Gábris Gyula professor emeritus, a társaság elnöke és T. Mészáros András polgármester adták át dr. Szabó József professor emeritusnak, aki több mint fél évszázada végez intenzív tudománytörténeti kutatásokat a földrajz tudománytörténete tárgykörében.

IMG_0098

 

 

Címkék