Isten éltesse, Karcsi bácsi!

„A tanárok örökké azokban a szívekben élnek, melyeket megérintettek” – ezt az idézetet olvasta tanári pályája befejeztével a szeptember 29-én 75. születésnapját ünneplő Kovács Károly, korábbi érdi testnevelőtanár, aki megalapította az érdi női kézilabdázást. 

Hasonló tartalmaink:

1942. szeptember 29-én látta meg a napvilágot, tanulmányai befejeztével Érden kapott testnevelő tanári munkát az ófalusi II. Lajos Általános Iskolában, majd az Érdligeti Általános Iskolában 1977 januárjában megalapította a kézilabdázást, hat országos teniszversenyt rendezett, az 1961-es Budai Járási Szpartakiádon második helyezést ért el női röplabdacsapatával a Margitszigeten.

– Megnéztem a térképen, vegyes érzelmekkel kísérve láttam, hogy Ófalu Érd nagyközség széle, vége. Ma már tudom, hogy múltamnak egy csodálatos szigete – így vágott bele érdi munkájába a II. Lajos Általános Iskolába kihelyezett tanár, Kovács Károly. Nem sokkal később már az intézmény igazgatóhelyettese volt.

– Úgy érzem, feladatomat jól láttam el, szakmailag is előrehaladtam, s talán ennek köszönhetően kineveztek az iskola igazgatóhelyettesének, ami igen megtisztelő volt számomra, különös tekintettel igen fiatal koromra – fogalmazott tudósítónknak Kovács Károly, aki hozzátette az iskola eredményessége láttán az a megtiszteltetés érte őket, hogy Pest megye itt indította el a szakmunkásképző intézetet, valamint 1961-ben, a női röplabdacsapat a Budai Járási Szpartakiádon második helyezést ért el.

spartakiad

Felső sor: Sinkó Ilona, Kedélyes Zsuzsanna, Sinkó Rozália, Keszler Anna, Kékesi Katalin. Alsó sor: Antunovits Anna, Szalai Mária, Szalai Teréz. Edző: Kovács Károly

 

Néhány évvel később, 1970-ben Rózsa Kálmánné, az Érdligeti Általános Iskola igazgatója felajánlotta Kovács Károlynak, hogy tanítsa a testnevelést az intézményben. Ezt elfogadta, s az átlétikai és tornász csapatok mellett több labdás sportág csapatával rendszeres résztvevője volt a járási-megyei bajnokságoknak.

Később Kárpáti György, megyei vezető szakfelügyelő óralátogatása után megbízta Kovácsot, hogy Érd és Százhalombatta körzetvezetője és a budai járási testnevelési munkaközösségének vezetőjének. Ezzel együtt feladata volt, hogy sportversenyeket, szakmai továbbképzéseket, bemutató tanításokat szervezzen.

Az érdligeti iskolában már ekkor volt tornaterem és szabadtéri kézilabda pálya is, ahol megtartották az iskolai tornaünnepélyt, ahol jelen volt dr. Benussi Silvió tanácselnök, s Tóth Endre sportfelügyelő.

A tanácselnök ezt követően felkérte Kovács Károlyt, hogy az iskolai rendezvény mintájára szervezze meg a városi sportünnepélyt, melyen a nyolc érdi általános iskola és a szakmunkásképző diákjai is részt vettek.

Kovács Károly a tenisszel is egyre többet foglalkozott, s az érdligeti intézmény kézilabda pályája mögötti területen a tanács a szülők és a tanulók társadalmi munkájából elkészítették a teniszpályát, melyre később versenyeket szervezett 1992-ben.

Emellett az úttörő olimpiai lány kézilabdacsapattal elindultak a budai-szentendrei járási bajnokságban, ahol a tizennégy éves csapat meg is nyerte a kiírást, s felkerültek a megyei bajnokságba.

– Természetesen ehhez az kellett, hogy legyen kézilabda szakosztály, melyet kérésünkre – jó kapcsolatunk révén – megalapított a városvezetés. Innen indult az érdi női kézilabda – idézte fel az 1977-es történéseket 75. születésnapja alkalmából Kovács Károly.

kovacskaroly

Címkék