Nagámi kiállítás a galériában

Nagámi-nak, a kortárs magyar szobrászat egyik meghatározó alakjának alkotásaiból nyílt kiállítás pénteken este a Városi Galériában. A tárlatot P. Szabó Ernő, művészettörténész nyitotta meg. A Munkácsy-díjas szobrászművész munkáit bemutató kiállítás október 21-ig még megtekinthető.

Hasonló tartalmaink:

Egy kisfiú pingpongütőt faragni ment egy szakkörbe, nagyjából fél évszázaddal ezelőtt. Ebből a gyerekből lett aztán NAGÁMI, a magyar képzőművészetben immár 30 éve jelenlévő és meghatározó szobrászművész, a pingpongütőből pedig faszobrok. Az anyagpaletta aztán bővült acéllal (krómozottal és rozsdással), bronzzal, kővel és természetesen üveggel. S mindezek a gondosan megmunkált anyagok békésen megférnek egymással egyetlen mű alkotóelemeiként. Ellentétes, eltérő jellegzetességüket anyagszerűségük megőrzése – sőt, hangsúlyozása – mellett harmóniává oldja vagy inkább ötvözi az alkotó szándéka.

Olyan művekké, amelyeket szokás posztkubistának nevezni, de geometrikusnak vagy minimalistának is akár. A művész erről azt mondja, számára fontos, hogy tisztelettel, tartózkodással közelítsen az anyagokhoz, s sajátosságaik szerint igyekszik velük bánni, nem megerőszakolva eredeti tulajdonságaikat, csak annyit és úgy módosítva, amennyire az éppen szükséges.

 

Címkék