Vándordiákok Európában

Kizárólag Érden látható az a kiállítás, ami a napokban nyílt meg a Magyar Földrajzi Múzeumban. A középkori magyar vándordiákok életét bemutató tárlat a városunkban működő protestáns gyülekezetek kezdeményezésére valósulhatott meg.

Hasonló tartalmaink:

Az érdi református és evangélikus gyülekezetek  nem mindennapi témájú kiállítással készültek a reformáció ötszázadik évfordulójára. A tárlaton a reformáció hazai terjedésében fontos szerepet játszó peregrinációt – a vándordiákok külföldi egyetemjárását nevezzük így –ismerhetik meg az érdeklődők.

A vándordiákság jelensége ugyan a reformáció előtti időkben is létezett, de az új vallási gondolatok egy új hozzáállás megszületését is jelentették. A protestánsok kifejezetten támogatták akár a szegény, paraszti sorból származó, de jobb képességű fiatalok külföldi tanulását is. És miután a kiküldött ifjak közül sokan a friss eszmék mentén működő egyetemekre érkeztek, hazatérésük után a magyar protestantizmus, illetve ezen keresztül az ország is sokat köszönhetett nekik.

Mint azt többen is megfogalmazták, a kiállítás nem csupán egy letűnt korszak mementója, hiszen külföldön tanulni manapság is gyakorlat, ezért a ma embere számára is lehet üzenete.

A Vándordiákok Európában című tárlatot a hónap végéig lehet megtekinteni a Magyar Földrajzi Múzeumban.

Fotó: Boros Sándor

 

 

 

 

Címkék