Hogyan előzhetők meg az elektromos tüzek?

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint nagyjából minden harmadik lakástűznek az elektromos hálózat, illetve az elektromos berendezések meghibásodása az oka. A Pest megyei tűzoltók évente közel százszor vonulnak ilyen esethez, és városunkban is több otthon égett ki emiatt az elmúlt hónapokban.  

Hasonló tartalmaink:

A harminc-negyven-ötven éves lakótelepi lakásokban jellemzően elöregedett és a megváltozott fogyasztói szokások miatt korszerűtlenné vált az elektromos hálózat. Ezért nagyon fontos, hogy ha egyébként is felújítást végzünk, kérjük ki szakember véleményét az esetleg szükséges beavatkozásokról – mondja Vadász György, százhalombattai nyugdíjas villanyszerelő, akit néhány hete például riasztó jelek miatt hívtak egy Liszt Ferenc sétányi garzonlakásba.
A telefon este kilenckor csörgött, az ismerős hívó sürgős segítséget kért. Elmondta, hogy villognak a lámpák a szobában és a fürdőszobában, a televízió ki-kikapcsol, az ajtófélfából pedig ciripelő hangot hallanak.
Amikor a villanyszerelő kibontotta a “ciripelő” ajtófélfát, megdöbbenve tapasztalta, hogy az abban található lyukban vannak összekötve a villamos vezetékek, amelyeknek égett a szigetelése. Kötődobozt, amely egyébként előírás, és éppen az a szerepe, hogy megakadályozza az esetleges túlhevülés miatti tüzet nem használtak a lakás építésekor.
Ha a lakók nincsenek otthon, és nem veszik észre időben a bajt, könnyen lángra kaphatott volna az ajtófélfa és az otthonuk. Az ilyen meghibásodásból eredő elektromos tűz kialakulásához akár a stand by üzemmódban hagyott televízió, a működő hűtőgép is elegendő.
Harminc-negyven évvel ezelőtt alumínium vezetékkel szerelték  a lakásokban az elektromos hálózatot, amely, ha korrodálódik, romlik a biztonságos érintkezés, ami a vezeték melegedését okozza. A folyamat öngerjesztő, hiszen a hő gyorsítja a korrodálódást, amely a szigetelés megolvadásához, ha pedig éghető anyag van a közelben, tűzhöz vezethet.
Mindez nem a lakók vagy az építők hibája, hanem az időé. Ami évtizedekkel ezelőtt szakszerűnek és elfogadottnak számított, mára nem az. Nemcsak a korszerűbb anyagok (alumínium helyett rézhuzalok) és technológiák, hanem a megváltozott fogyasztói szokások miatt is. Több eszközt és energiát használunk, amely jobban megterheli a régi vezetékrendszert. Ez is indokolta például azt a rendeletet, amely nem engedi, hogy háztartási használatra 1400 wattnál erősebb teljesítményű porszívót vegyünk.
A szakember szerint érdemes rendszeresen ellenőriztetni a lakás elektromos hálózatát, mert ami ma még látszólag működik, a jövő héten lehet, hogy nem fog. Egy teljes rekonstrukció – vagyis a vezetékek újra húzása – százezres nagyságrendű beruházás, de tíz ezer alatt beszerezhetünk egy áramvédelmi relét, amely a legkisebb hibára azonnal, önműködően lekapcsolja az áramot a lakásban. Ezzel az eszközzel jó eséllyel megelőzhetők az elektromos tüzek és az áramütés veszélye  is.
Csámpai Attila, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta: gyakori  tűzesetnek számít, amikor “úgy felejtett” berendezések (például telefontöltők) hevülnek túl, vagy a rendszer túlterhelése (nyáron a klíma, télen az elektromos berendezéssel történő fűtés) okoz elektromos tüzet. A családi házakban jelentős veszélyforrás az épületen belül felszerelt árammérő berendezés, a tűz ugyanis jellemzően a kötéseknél keletkezik.
(forrás: Százhalombattai Hírtükör)
Címkék