Szakmai nap az erdőtüzek felszámolásáról

Szakmai napot tartottak az erdőben keletkezett tűzesetek felszámolásának szakszerű taktikájáról az Érdi Katasztrófavédelmi Kirendeltségen. A továbbképzésen a hivatásos, illetve önkéntes tűzoltóságokon szakfeladatokat ellátó beavatkozói állomány vett részt.

Hasonló tartalmaink:

Az elméleti képzést és a gyakorlati feladatokat Dr. Nagy Dániel a NÉBIH Erdészeti Igazgatóságának igazgatóhelyettese tartotta, aki egyben az  Erdőfelügyeleti és Erdővédelmi Szolgálati Osztály Osztályvezetője.

Az egyetemi tanár, oktató a világ több táján – Amerika, Afrika és Európa több országa – az erdőtüzek oltásában szerzett gyakorlati tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal. Az előadásában kitért a biomasszák nedvességtartalmának, valamint a domborzatok tűz terjedését befolyásoló hatásaira, figyelembe véve az időjárási viszonyokat. Kielemezte a szabad területen, cserjékben, erdőkben kiterjedt tüzek veszélyeit, az azok oltási lehetőségeit. Az elméleti oktatás végén feladatként kiadta a csoportokban rendeződött tűzoltás-vezetőknek, hogy papírlapon egy feltételezett tűz oltási taktikáját rajzolják meg, amit a végén kielemeztek.

A gyakorlati képzés Sóskút-Öreghegyen folytatódott, ahol különböző terepviszonyokat,  illetve fásításokat, kialakult biomasszákat figyelem bevéve elemezték egy-egy feltételezett tűz terjedési irányait, figyelembe véve egy-egy fáklya, illetve koronatűz, kialakulásának lehetőségei. A foglalkozás során az oktató bemutatta az amerikai erdőtűzoltók ruházatát, felszereléseit, egy úgynevezett “tűzsátort”,  illetve az ellentüzek gyors, és szakszerű kialakításához használt speciális eszközt.

(Forrás: Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság)

 

Címkék