Aradszki: Energiastratégiánk mottója a függetlenedés

A Duna-régió energiabiztonságának megteremtését szorgalmazták felszólalók a Duna Régió Stratégia 6. éves fórumán, Budapesten.

Hasonló tartalmaink:

A fórum plenáris ülésén, amelynek témája a Duna régió energiabiztonsága volt, dr. Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energiaügyért felelős államtitkára kiemelte: a magyar energiastratégia mottója a függetlenedés, mert a régió kiszolgáltatott helyzetben van, hiszen csak egy földgázbeszállítója van. Magyarország három forrást, útvonalat szeretne megvalósítani a gázellátás biztosítására, és jó úton halad ennek elérése felé – vélekedett. Az államtitkár szerint az orosz gáz a jövőben is fontos marad a térségben, de, mint mondta, minden lehetőségre fel kell készülni.

A Duna Régió Stratégia 6. éves fórumát, amely a 2016 végén indult soros magyar elnökség záróeseménye, szerdán és csütörtökön tartják. A Budapesti Kongresszusi Központba szervezett tanácskozásra 29 országból több mint 1200-an regisztráltak.  A 2011-es magyar EU-elnökség alatt elfogadott Duna-stratégia célja, hogy a részt vevő 14 országban (9 EU-tagállam: Ausztria, Bulgária, Csehország, Horvátország, Magyarország, Németország, Románia, Szlovákia, Szlovénia, továbbá Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Moldova, Szerbia, Ukrajna) összehangolja az ágazati fejlesztéspolitikákat a régió összeköttetéseinek javítása, gazdaságának fejlesztése, a környezet védelme, így a régióban élők életszínvonalának javítása érdekében.

(MTI)

Címkék