Két hazát szeretett

Zajti Ferenc filmkészítőt látta vendégül az Érdi Lengyel–Magyar Kulturális Egyesület a városi könyvtárban, aki a magán-, pontosabban családi vállalkozásban készült Szeptember katonája című dokumentumfilmet hozta el és vetítette le.

Hasonló tartalmaink:

Egy, a forgatás idején 100 éves emberről szól a film, akinek az élete fölöleli a 20. századot, – mondja elöljáróban Zajti Ferenc – s alig fölülmúlhatatlan módon jelképezi a magyar–lengyel kapcsolatokat, a két nép már-már legendává nemesített barátságát.

A sok munkával, támogatás nélkül, hobbiból, másfél év alatt forgatott film arról a Nizalowski Ernőről (Ernest Niżałowski) szól, aki Budapesten született magyar anyától és lengyel apától, tehát a két nép iránti szeretetet és elkötelezettséget családi örökségként kapta. Mivel budapesti származása ellenére lengyel állampolgár volt, sorkatonaként két évet szolgált a lengyel hadseregben, majd vissza/haza tért Magyarországra, de 1939-ben, amikor Hitler lerohanta Lengyelországot önkéntesként ismét visszatért apai hazájába és részt vett a fegyveres harcokban. Hadifogságból szökve tért vissza Magyarországra, ahol egészen élete végig különböző módon és beosztásokban mindig a lengyel–magyar kapcsolatok ápolásán dolgozott. A háború alatt a lengyel menekültek sorsát egyengette, utána katona volt, meg rendőr, meg hamis vádak alapján börtönbe csukott ellenség. Szabadulása után tolmácsként dolgozott.

A rendszerváltás után vezető tisztségeket kapott a kőbányai Lengyel Kisebbségi Önkormányzatban. Alapító tagja volt az 1958-ban létrehozott Magyarországi Lengyelek Bem József Kulturális Egyesületének. Tagja a Lengyel Katolikusok Szent Adalbert Egyesületének és a Wysocki Légió Hagyományőrző Egyesületnek. Számos szolidaritási és közösségi munkában működött közre, anyagilag is hozzájárulva a célok eléréséhez.

 

Címkék