A lengyel függetlenség évfordulójára emlékeztek
2018
nov. 19

A lengyel függetlenség évfordulójára emlékeztek

Száz évvel ezelőtt november 11-én nyerte el máig tartó függetlenségét Lengyelország, amiről egy ismeretterjesztő előadás formájában, városunkban is megemlékeztek. Az Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület által szervezett találkozón Mitrovits Miklós polonista mutatta be a lengyel függetlenség kivívásának történetét, különös figyelmet fordítva e folyamat magyar vonatkozásaira.

Tovább...
Egy lengyel diák az ’56-os forradalomban
2018
okt. 29

Egy lengyel diák az ’56-os forradalomban

Az Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület jóvoltából az érdeklődők megismerkedhettek Eryk Bazylczuk lengyel mérnök életével és munkásságával, valamint az 1956-os forradalomban betöltött szerepével a Csuka Zoltán Városi Könyvtár rendezvényén.

Tovább...
Életüket adták a keresztény Európa megmaradásáért
2018
júl. 22

Életüket adták a keresztény Európa megmaradásáért

A mohácsi csatában elhunyt II. Lajos királyra, illetve a magyar és lengyel katonákra emlékeztek Érden vasárnap délelőtt, szentmise és koszorúzás keretében. T. Mészáros András polgármester hangsúlyozta: a mohácsi csatának ma is van aktualitása, hiszen a lengyel és a magyar katonák az akkori oszmán hatalom megállítására törekedtek, azért adták életüket, hogy a keresztény Európa megmaradhasson.

Tovább...
Lengyel-magyar megemlékezés lesz vasárnap
2018
júl. 18

Lengyel-magyar megemlékezés lesz vasárnap

A II. Lajos király Mohácsra induló magyar serege és a lengyel segédcsapat érdi egyesülésének 492. évfordulójára emlékezik a város vasárnap, az Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület szervezésében. Reggel nyolc órakor szentmisét tartanak a Szent Mihály templomban a mohácsi csatában elhunytakért, a két nemzetért, Érd városáért. A szentmisét Mojzer György atya celebrálja. A szentmisét követően az oroszlános emlékműnél koszorúznak a résztvevők; köszöntőt mond T. Mészáros András polgármester.

Tovább...
Lengyel, magyar – két jó barát
2018
máj. 25

Lengyel, magyar – két jó barát

Gyakran hallani ezt a már-már közhellyé nemesedett mondatot, azonban, azt talán csak kevesen tudnák elmondani, hogy mégis mitől különleges a két nép kapcsolata. A "Magyar emlékek Lengyelországban" című könyv ezt a mondatot kívánja megtölteni tartalommal, méghozzá úgy, hogy bemutatja azokat a Magyarországhoz illetve a magyarsághoz kapcsolódó emlékeket, amelyek az elmúlt 1000 év során halmozódtak fel Lengyelországban.

Tovább...
Lengyel húsvét a könyvtárban
2018
márc. 27

Lengyel húsvét a könyvtárban

Az Érdi Lengyel–Magyar Kulturális Egyesület idén is megrendezte a városi könyvtárban hagyományos húsvéti találkozóját, amelyen a lengyel hagyományok szerint emlékeztek meg Krisztus feltámadásáról. A tagok által készített ünnepi finomságokat Tomasz atya szentelte meg a vallási rituálé szabályai szerint.

Tovább...

Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület évi rendes közgyűlés

Érdi

„Halálukkal váltak halhatatlanná”
2017
nov. 17

„Halálukkal váltak halhatatlanná”

Lengyelországban a mai napig hősként tisztelik őket. Sírjaik sosem maradnak virág vagy gyertya nélkül. Itthon alig akad, aki tud róluk és a győzelmükről bármit is. A diktatúra alatt kikerültek a történelemkönyvekből, tilos volt róluk még csak beszélni is. Most viszont itt az ideje, hogy megkapják a magyar történelemkönyvekben de legfőképp a köztudatban méltó helyüket. A limanovai csatát megnyerő magyar huszárok.

Tovább...
Két hazát szeretett
2017
okt. 21

Két hazát szeretett

Zajti Ferenc filmkészítőt látta vendégül az Érdi Lengyel–Magyar Kulturális Egyesület a városi könyvtárban, aki a magán-, pontosabban családi vállalkozásban készült Szeptember katonája című dokumentumfilmet hozta el és vetítette le.

Tovább...
Szeptember katonája
2017
okt. 14

Szeptember katonája

A Szeptember katonája című film a majdnem száz évet megélt, lengyel és magyar felmenőkkel rendelkező Nizalowski Ernő életét mutatja be, bepillantást engedve a XX. század történelmébe és a lengyel-magyar kapcsolatokba. A filmet október 11-én mutatták be a Csuka Zoltán Városi Könyvtárban, az Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület szervezésében. Az est vendége volt Zajti Ferenc, a film készítője is.

Tovább...